Od czego zależy indeks glikemiczny potraw?
Indeks glikemiczny to poziom glukozy, jaki pozostaje we krwi poz spożyciu posiłku. Informacja o IG potraw jest bardzo istotna dla osób odchudzających się oraz cukrzyków.
Witam,
oczywiście tak jak ze wszystkim co zdrowe- nadmiar w spożyciu nie służy nam. W przypadku produktów obfitujących w błonnik pokarmowy frakcji nierozpuszczalnej w wodzie (pochodzi głównie z pełnoziarnistych produktów zbożowych), należy rozłożyć jego spożycie w ciągu całego dnia, zjadając przynoszące go produkty w 3-4 posiłkach. Warto taki posiłek wzbogacić porcją błonnika rozpuszczalnego w wodzie (warzywa i owoce). Jeśli zjemy zbyt dużą jednorazową porcję, możemy narazić się na silne wzdęcia, zaparcia, bóle brzucha a w dłuższej perspektywie zaburzenia wchłaniania cennych składników (witamin, minerałów) z pokarmów.
Pozdrawiam, Justyna Siwiela
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie suplementów diety i witamin – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Jakie produkty niekorzystnie wpływają na pamięć? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Zawartość białek i węglowodanów w diecie – odpowiada Natalia Ulewicz
- Dieta bogata w błonnik a astma – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Ile witamin i minerałów potrzebuje młody człowiek? – odpowiada Mgr Agnieszka Słomka
- Wartości odżywcze mleka o obniżonej zawartości laktozy – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy przyjmuję zbyt dużo błonnika? – odpowiada Mgr Marcin Chmielewski
- Produkty low fat - czy warto je spożywać? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Czy gotowane jabłka mają takie same właściwości jak surowe? – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Problemy z nerkami a szczawiany w jedzeniu – odpowiada Roma Wojtewicz