Jak leczyć wypadanie włosów przy celiakii?

Witam,moj problem dotyczy wypadania wlosow,pierwszy raz zanotowalam to ok.4 miesiecy temu ale wtedy mialam anemie I stracilam nie tylko duzo wlosow ale rowniez rzesy,przez 3 miesiace bralam zelazo w tabletkach,powtornie zrobilam badanie krwi I lekarz powiedzial ze wszystko jest dobrze jednak wlosy nadal wypadaja,garsciami ,postanowilam je troche skrocic ale I to nie pomoglo. Odrzywiam sie w miare dobrze,duzo owocow I warzyw I ogolnie problemow nie mam ,choruje jedynie na celiakie jak to leczyc?
KOBIETA, 42 LAT ponad rok temu

Właściwości kwasów omega-3

Kwasy omega-3 są bardzo ważnym składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie. Istotnych informacji nt. właściwości i zastosowaniu ich w medycynie udziela dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.

Natalia Ulewicz Dietetyk, Olsztyn
54 poziom zaufania

Witam,
przyczyn wypadania wlosow moze byc wiele. Proponuje wybor zywnosci bogatej w cynk, potas, biotyne i zelazo. Duza ilosc warzyw. Dbanie o diete i regularne posilki, zapobieganie
nemii. Ze wzgledu na celiakie jadac czesto brazowy ryz, kasze gryczana, a takze jaglana. Konieczne jest wykonaanie dosatkowyh badan. Miedzy innymi hormonow tarczycy. Proponuje takze konsultacje u dermatologa w celu sprawdzenia stanu skory glowy i odpowiedniej diagnozy, gdyz moze konieczne bedzie leczenie dermatologicznie.

0

Włosy mogą wypadać z różnych przyczyn. Bardzo często spowodowane jest to niedoborami składników odżywczych (nie tylko żelaza) lub stanów chorobowych jak np. niedoczynność tarczycy, czy grzybica. Dlatego warto przeprowadzić dodatkową diagnostykę, a na teraz stosować dietę bogatą w podstawowe składniki:
witamina A (np. jaja),
witaminy z grupy B (np. pieczywo pełnoziarniste bezglutenowe, orzechy i rośliny strączkowe),
żelazo (np. czerwone mięso, wątroba, otręby oraz warzywa ciemnozielone np. szpinak, seler naciowy, sałata, brokuły czy awokado),
kwasy tłuszczowe omega3 (olej lniany, oliwa z oliwek, tłuste ryby morskie),
cynk (czosnek, szparagi, figi, ziemniaki, banany, bakłażany,
selen (cebula orzechy, czosnek),
krzem (czerwona i zielona papryka, ogórki , kiełki soczewicy).

Pamiętać proszę jednak o tym, żeby w posiłku z dużą zawartością żelaza nie jeść produktów z duża zawartością wapnia, ponieważ wapń utrudnia wchłanianie żelaza. Dodatkowo, warto do posiłków bogatych w żelazo, dodać dużo warzyw zawierających witaminę C, ponieważ zwiększa ona przyswajalność żelaza.

0

Witam. Jak już zostało wspomniane przyczyn wypadania włosów może być wiele.Mogą to być wszelkie niedobory związane z drastycznymi dietami, niedożywieniem, niezdrowymi nawykami (palenie tytoniu i picie alkoholu) niekorzystnie wpływają na nasze włosy Ciężko jednak jednoznacznie określić którego z całego szeregu witamin i mikroelementów nam brakuje, dlatego nasza dieta powinna być zawsze bogata i urozmaicona.Pozdrawiam

0
Dr Agata Cezari Dietetyk, Wrocław
38 poziom zaufania

Witam,
Po pierwsze diagnostyka. Celiakia jest chorobą z autoagresji i nie lubi samotności, często towarzyszą jej inne choroby z tej samej grupy. Proszę wykonać badania tarczycy ( anty-TG, anty-TPO, TSH, FT3, FT4), jeżeli którykolwiek wynik będzie pozytywny mamy przyczynę. Nigdy nie dobieram żywności bez badań krwi żylnej, dieta to sprawa bardzo indywidualna i to co wszystkim służy Pani niekoniecznie musi. Każdy z nas ma inny garnitur genów a co za tym, idzie inne zapotrzebowania pokarmowe. Celiakia to także moja osobista "zmora", a mój organizm wydaje się kompletnie odstawać od tłumu ;) Latami dochodziłam do tego, co jest rzeczywiście dla mnie odpowiednie, co "leczy" mój organizm a nie go obciąża. Proszę także być czujną w stosunku do glukozy (cukrzycy), często mamy ten allel aktywny przy aktywnych genach HLA DQ2/DQ8.
pozdrawiam i życzę udanych poszukiwań!

0

Witam,
Po pierwsze, celiakia wcale nie musi wpływać tu bezpośrednio na problem z wypadaniem włosów, oczywiście w kwestii żywieniowej, ponieważ tego typu problem najczęściej ma podłoże braków mineralnych. Zatem należałoby rozpocząć od odpowiedniego dożywienia organizmu. Przy dużych niedoborach trudne jest ich uzupełnianie nawet odpowiednią żywnością w diecie. Proponuję zatem suplementację dobrymi środkami, najlepiej naturalnymi, a nie chemicznymi (aptecznymi). Oczywiście zanim dożywi Pani odpowiednio organizm, należy wykonać badania podstawowe ale i nieco rozszerzone, chociażby uwzględniając tarczycę, ale i wątrobę, która jeśli źle pracuje, to nie jest wstanie przerabiać i syntetyzować odpowiednich składników potrzebnych naszemu organizmowi.
Pozdrawiam
Małgorzata Ledwoń

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty