Jak potwierdzić badaniami nietolerancję glutenu?

Witam, W czasie testu alergicznego (skornego) wystąpiły u mnie niemal wszystkie alergie na pszenicę, żyto, jęczmień oraz trawy i drzewa. kolejno wykonalam badania z krwi na alergie na gluten, ale nic nie wyszlo. Natomiast od kilku miesiecy zaczęły się u mnie problemy po zjedzeniu chleba i potraw macznych- świąd, zaparcia/ biegunki i tycie. Po skrupulatnych badaniach lekarza uznali, ze jest to źle tolerowane gluten i należy to odstawić. Czy mogę jeszcze to jakoś potwierdzić badaniami? Jeden z lekarzy wysnul tezę, ze prawdopodobnie to od alergii W wziewnej.
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Dzień dobry. W opisanym przypadku dobrze byłoby skonsultować się z lekarzem gastroenterologiem, który dokładnie zaadresuje problem i zleci odpowiednie badania w oparciu o wywiad. Standardem w diagnostyce będą tu badania serologiczne wykrywające obecność autoprzeciwciał związanych z celiakią (przeciw transglutaminazie tkankowej ( tTG), przeciwciała anty-gliadynowe (AGA), przeciwciała antyendomyzjalne (EMA), przeciwciała anty-deamidowanemu peptydowi gliadyny (DGP), przeciwciała antyretikulinowe (ARA)). Być może potrzebne będą także badania genetyczne i zbadanie wycinka jelita, ale o tym zadecyduje lekarz gastroenterolog. Pozdrawiam!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty