Jak się odżywiać przy cukrzycy?

Dzień dobry, choruję na cukrzycę typu 1 od kilku lat. Ostatnio zmieniłam diabetologa, który diametralnie zmienił sposób mojego leczenia, powiedział np. że nie ma zasadniczej różnicy między jedzeniem produktów z pełnego ziarna a tych oczyszczonych. Równie dziwne wydaje mi się, że zjedzenia jabłka będzie powodowało podobny wyrzut insuliny, co zjedzenia banana lub winogron. Ponoć już w jamie ustnej następuje rozkład wszystkich cukrów do glukozy. Czy mogłabym prosić o opinię, czy słusznie mam wątpliwości co do tych twierdzeń?
KOBIETA, 37 LAT ponad rok temu

Najlepszy lekarz dla osoby chorej na cukrzycę

Podejrzewasz lub wiesz, że cierpisz na cukrzycę? Czy wiesz, do kogo masz się udać? Obejrzyj filmik i dowiedz się, jaki lekarz jest najlepszy dla diabetyka.

Witam serdecznie,
oczywiście, że słuszne są Pani wątpliwości. nie chciałabym negować lekarza ale nie zgodzę się z nim. Produkty z pełnego ziarna mają znacznie niższy indeks glikemiczny niż te z maki pszennej, podobnie jak jabłko od banana.

W razie dodatkowych pytań lub zainteresowania konsultacją zachęcam do kontaktu:
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
Dietetyk

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty