Jak wyleczyć ciągle zatkany nos u osoby po wycięciu polipów?

Dzień dobry, Nie mogę już wytrzymać i nie wiem co robić proszę o wskazówki / pomoc. Mam ciągle zatkany nos i zatoki (oceniam średnio 70% procent "Zatkania" tzn oddychając naprawdę muszę mocno "ciągnąć" żeby coś powietrza złapać... masakra) Jestem po wycięciu polipów nosa i zatok (FESS) - pod opieką laryngologa który chyba jednak nie umie mi więcej pomóc. Jestem po badaniach u alergologa (krew wziewne) które nie wyakzały żadnej alergii) - co wg mnie jest niemożliwe bo np. w domu zdecydowanie mi gorzej niż np. w pracy. Alergolog też przepisuje tylko co rusz to inne leki alergiczne ale bez większego efektu. Teraz stosuję Telfexo 180, bralem też Clatrę 5. Stosuję też steryd donosowy (naprzemian dymista i metmin) ale ostatnio ograniczyłem bo zaczęły mi się mocne duszności (nieprzespane noce), a nawet wymioty - pomagał ytlko steryd rozkurczający oskrzela - berodual. Mam kaszel od kilku miesięcy. Bardzo dużą wydzielinę z nosa spływającą non stop do gardła - w ciągu miesiąca odkaszlałem pewno z wiadro. Stąd pewno ten kaszel ale zauważyłem, że jak odstawiłem steryd donosowy to przynajmniej duszności zdecydowanie zelżały - na ulotce wyczytałem, że skurcz oskrzeli to może być efekt uboczny zarówno dymisty jak i metminu i podejrzewam innych sterydów obkurczających śluzówki nosa. Niestety jak odłożyłem ten steryd to przepustowość nosa jeszcze się pogorszyła i jest dramat. Lekarz ogólny po antybiotyku na kaszel (który nic nie pomógł) odesłał do laryngologa.... laryngolog do alergologa. Alergolog do laryngologa.... CO ROBIĆ?! Pomóżcie - poradźcie jakiegoś dobrego specjalistę. Dodam, że w badaniach krwi praktycznie zawsze mam przekroczony poziom eozynofili, a w wymazie z nosa granulocyty kwasochłonne (eozynofilia) miałem na poziomie 74% podczas gdy norma to 0 - 2. Co robić ? gdzie się leczyć ? od czego zacząć Dziękuję
MĘŻCZYZNA, 37 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty