Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam! Jedynym rozsądnym rozwiązaniem wydaje się w tym wypadku zastosowanie immunoterapii swoistej czyli tzw. odczulania. Jest to jednak proces długotrwały, trwający nawet kilka miesięcy. Kwalifikacją do ewentualnej terapii zajmują się poradnie alergologiczne.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Alergia na sierść kota u 18-latka – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Alergia na sierść kota a odczulanie – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Wyleczenia alergii na sierść kota – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Duszności z powodu alergii a karmienie piersią – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy testy na uczulenie na kota będą wiarygodne? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jakie są metody odczulające? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Alergia na sierść kota u 25-latki – odpowiada Magdalena Mroczek
- Objawy alergii na sierść kota – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Suchy kaszel i katar a uczulenie na kota – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Czy w tej sytuacji mogę przygarnąć kota? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski