Jak zaplanować rozszerzenie diety alergika?

Witam, jestem mamą 4,5-miesięcznego dziecka, alergika (mleko, marchew, ziemniaki). Wiem, że nowy produkt będę wprowadzała z tygodniową przerwą. Tylko chodzi mi o ilość. Np.  pierwszy dzień - 2 łyżeczki marchewki, drugi dzień - 3 łyżeczki (jeżeli wszystko będzie OK w pierwszym dniu). Jakie są objawy, że dany produkt szkodzi dziecku? Jaki produkt podać jako pierwszy?

KOBIETA ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Redakcja abcZdrowie
98 poziom zaufania

Witamy!

Najczęstsze objawy alergii po spożyciu produktów zawierających alergeny to:

- objawy ze strony przewodu pokarmowego: biegunki, wymioty, zaparcia, ulewania, kolki, bóle brzucha, wzdęcia, stolce z krwią, niechęć do jedzenia,

- objawy skórne - różne wysypki, pokrzywki, obrzęki,

- objawy z układu oddechowego - katar, zapalenie ucha, krtani, oskrzeli,

- objawy z układu nerwowego: nadpobudliwość, apatia, migrena i inne bóle głowy, chwiejność emocjonalna, zaburzenia snu,

- zespół alergiczny jamy ustnej - obrzęk, świąd, pieczenie błony śluzowej jamy ustnej (najczęściej po świeżych warzywach i owocach).

Wprowadzanie kolejnych produktów musi być dobrane indywidualnie, w porozumieniu z alergologiem.
Proponuję skonsultować problem z alergologiem w celu uniknięcia odczynu alergicznego.

Redakcja abcZdrowie.pl

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty