Źródła nienasyconych kwasów omega-3
Nienasycone kwasy omega-3 są niezbędnym składnikiem naszej diety, jednak organizm nie posiada zdolności do ich samodzielnego syntetyzowania. Z tego względu warto wiedzieć, co jest ich pierwotnym oraz wtórnym źródłem ? o tym opowiada dr Leszek Walentynowicz, diabetolog.
Dzień dobry. Najwięcej wartości odżywczych spośród dostępnych czekolad posiada czekolada gorzka. Jednak spożywanie około 2 kostek czekolady gorzkiej/dzień nie powinno budzić niepokoju. Czekolada gorzka zmniejsza napięcie nerwowe, poprawia humor (przyjmuje się, że poprawa humoru- wynika to z obecności kofeiny i teobrominy w czekoladzie), zawiera polifenole (w czekoladzie występuje ok. 1,5-2% związków polifenolowych, które mają działanie przeciwutleniające), wpływa na spowolnienie procesów starzenia się.Czekolada spożywana w rozsądnych ilościach obniża poziom cholesterolu, pomaga dbać o serce, reguluje poziom antyoksydantów. Trzeba również pamiętać o negatywnym działaniu czekolady. Czekolada to produkt wysokokaloryczny, jedzenie dużych ilości może wywołać bóle głowy, spowodowane rozszerzeniem się naczyń krwionośnych w mózgu. Duża zawartość argininy bywa często przyczyną przyspieszenia rozwoju opryszczki.
Po więcej wskazówek żywieniowych zapraszam na moją stronę www.diet-coaching.xaa.pl
Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
Najlepiej wybierać czekoladę gorzką, czarną o jak największej zawartości kakao.
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wpływ czekolady na zdrowie człowieka – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wartość odżywcza gorzkiej czekolady – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Jedzenie gorzkiej czekolady na diecie – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy biała czekolada jest zdrowa? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Co wybrać na slodkie przekąski zamiast czekolady? – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Odchudzanie a czekolada – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Czy indeks glikemiczny czekolady jest wysoki? – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy czekolada mleczna lub gorzka blokuje wchłanianie magnezu i witamin? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Czy warto jeść gorzką czekoladę na diecie? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Dozwolona dawka spożywania lodów i czekolady w tygodniu – odpowiada Dr Anna Brinken
artykuły
Produkty spożywcze, które uszczęśliwiają
Naturalne sposoby na dobry humor Na rynku dostępne
Według najnowszych badań czekolada poprawia funkcje poznawcze
Dla większości osób czekolada jest tylko słodką pr
Polifenole - czym są, gdzie występują, jak wpływają na zdrowie?
Polifenole to związki pochodzenia roślinnego, któr