Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
pewnie. krew ige swoiste panel wziewny i pokarmowy każdy po 20 alergenów.
pozdrawiam Tomasz grzelewski alergolog
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie badanie może wykluczyć alergię? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Co znaczą te częste pokrzywki? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Pęcherzyki z płynem surowiczym na palcach – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co powoduje napadowe swędzenie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Swędzenie i puchnięcie wargi i dłoni - czy powinnam wykonać testy alergiczne? – odpowiada Lek. Magdalena Szymańska
- Jakie badania wykonać w celu potwierdzenia pokrzywki? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Jak leczyć przewlekłe swędzenia całego ciała? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Swędzenie dłoni i stóp a czerwone plamy – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Wskazania do wykonania panelu atopowego – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Czym różni się rumień od pokrzywki i jak odróżnić rumień zakaźny od alergii? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
artykuły
Czerwone plamy na nogach - najczęstsze przyczyny
Czerwone plamy na nogach nie tylko nieestetycznie
Testy alergiczne (testy antyalergiczne) - testy alergologiczne z krwi, testy na alergie pokarmowe, testy skórne, testy śródskórne, testy prowokacyjne, testy płatkowe
Testy alergiczne powinny wykonać osoby, które dośw
Atopowe zapalenie skóry u dorosłych
Atopowe zapalenie skóry (AZS), czyli tak zwana ska