Trądzik - podstawowe informacje
Witam serdecznie,
mówiąc o trądziku trzeba wziąć pod uwagę to, aby dieta była zrównoważona pod kątem kwasowości, czyli powinno pojawiać się więcej produktów zasadujących niż kwasotwórczych.
Do tych pierwszych należą przede wszystkim: warzywa i owoce, a do drugich: mięso, ryby, zboża + cała żywność wysokoprzetworzona.
Ponadto radziłabym unikać czekolady, kakao, czerwonego wina, serów pleśniowych, a także cukru.
Pozdrawiam
http://food-diet.pl/
Pani Agnieszko,
Główną przyczyną powstawania trądziku jest blokowanie porów przez martwe komórki skóry, czemu możemy zapobiegać stosując odpowiednią dietę. Bardzo ważne jest utrzymanie dostatecznego nawodnienia organizmu. Zaleca się wypijać około 1,5-2l wody/dzień. Dobrze nawilżona skóra ma dużo mniejszą skłonność do odkładania martwych komórek na swojej powierzchni. W jadłospisie należy ograniczyć ostre przyprawy, tłuszcze zwierzęce oraz cukier. Zaostrzeniu trądziku sprzyja również dieta bogata w mleko, sery (zwłaszcza dojrzewające) i inne produkty mleczne. Ograniczeniu powinny ulec wypieki z mąki pszennej. Warto mąkę białą zamienić na żytnią razową. Dieta powinna być bogata w cynk(wspomaga gojenie się wyprysków) oraz selen (zmniejsza zaczerwienienia skóry).
W razie dodatkowych pytań zapraszam na konsultację lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasiluk@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie produkty spożywać, aby pozbyć się ciągle pojawiających się pryszczy na twarzy? – odpowiada dietetyk Monika Bigoś
- Jak pokonać trądzik? – odpowiada Mgr Katarzyna Mazowska
- Dieta na problemy z trądzikiem – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czego nie jeść przy trądziku? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Jaka dieta przy cerze trądzikowej? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Odżywianie przy trądziku – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czy dieta ma duży wpływ na trądzik? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakich produktów żywnościowych trzeba unikać przy chorobie Parkinsona? – odpowiada Mgr Marianna Hall
- Trądzik a dieta – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wybór produktów żywnościowych przy leczeniu trądziku pochodną witaminy A – odpowiada Natalia Ulewicz
artykuły
Te produkty szkodzą naszej skórze zdaniem dermatologów. Najlepiej szybko z nich zrezygnuj
Zrównoważona i urozmaicona dieta ma pozytywny wpły
Odgrzybianie organizmu - dieta, zioła i leki
Odgrzybianie organizmu ma na celu pozbycie się z o
Alergia na pszenicę, żyto i ryż
Alergia na pszenicę, żyto i ryż to rodzaj nadwrażl