Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam. Aby potwierdzić bądź wykluczyć celiakię należy zbadać poziom przeciwciał TG2 oraz zrobić biopsję ściany jelita.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie badanie trzeba wykonać, aby potwierdzić celiakię? – odpowiada Lek. Jacek Miśkiewicz
- Czy biopsja jelita cienkiego wystarczy, aby zdiagnozować celiakię? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Czy na tej podstawie można zupełnie wykluczyć celiakię? – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Badania krwi pozwalające wykryć Celiakię – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Testy pozwalające wykryć celiakię – odpowiada Prof. dr hab. Jarosław Leszczyszyn
- Jakie testy wykonać w kierunku celiakii? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Czy to rozpoznanie oznacza, że mam celiakię? – odpowiada dr n. med Monika Łukaszewicz
- Badania na zdiagnozowanie celiakii – odpowiada Mgr Agnieszka Kaźmierska
- Badania potwierdzające celiakię – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Jakie badania w diagnostyce celiakii – odpowiada mgr inż. Katarzyna Krupińska
artykuły
Jelito cienkie - charakterystyka, choroby, celiaklia, rak jelita cienkiego
Choroby jelita cienkiego wymuszają zmianę trybu ży
Wskazania do biopsji ssącej jelita cienkiego
Badanie wykonuje się, by pobrać wycinek tkanki ze
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej