Jakie są zalecenia przy zakrzepicy żylnej nóg?

Jestem obciazona genetycznie zakrzepica zylna nog, przyjmuje leki na rozcienczenie krwi i regularnie badam poziom INR. Brakuje mi wiedzy na temat tego co powinnam a czego nie jesli chodzi o jedzenie, picie, sport i zycie codzienne. Bardzo prosze o pomoc, chcialabym wiedziec dokladnie co powinnam wykluczyc z diety, na co szczegolnie uwazac itd Podobno powinnam uprawiac sport, ktory pobudzi krazenie w moich nogach ale ich nie obciazy, jaki? dziekuje za pomoc
KOBIETA, 35 LAT ponad rok temu

AspaT

AspAT czyli aminotransferaza asparaginianowa ? czyli enzymy wątrobowe. Dowiedz się jakie są normy AspAT, gdzie występuje i o czym może świadczyć wzrost tego enzymu w organizmie.

Lek. Jan Bujok Chirurgia
60 poziom zaufania

Witam
Musi Pani mieć na uwadze, że leki przeciwzakrzepowe, które Pani stosuje działają poprzez zablokowanie produkcji czynników krzepnięcia w komórkach wątroby. Konkretnie blokują działanie witaminy K, która jest kofaktorem jednego z enzymów w całym szlaku biochemicznym. Głównym źródłem witaminy K w naszym organiźmie są bakterie jelitowe, dlatego spożywając więcej produktów bogatoresztkowych dostarcza Pani więcej pożywienia bakteriom, które produkują więcej witaminy K. Dlatego przy stałej dawce leku przeciwkrzepliwego i zwiększonej podaży witaminy K dawka leku może okazać się niewystarczająca i odwrotnie, w przypadku diety ubogoresztkowej dostarczy Pani mniej substancji odżywczych bakteriom jelitowym, które wyprodukują mniej witaminy K. W efekcie przy zmniejszonej podaży witaminy K stosowana dawka leku rozżedzającego krew może się okazać zbyt wysoka. Podobnie zastosowanie terapii antybiotykowej, która zadziała również na bakterie jelitowe powodując ich śmierć lub zahamowanie wzrostu, spowoduje spadek witaminy K w organiźmie i w efekcie dawka leku będzie zbyt wysoka. Dlatego najważniejszą cechą w diecie w trakcie stosowania leków rozrzedzających krew jest jej jednostajność - posiłki mają być zbilansowane i zawierać podobną ilość błonnika. Produkty zawierające znaczne ilości błonnika to:
Grube kasze (gryczana, jęczmienna), pieczywo ciemne (razowe, pełnoziarniste), ryż brązowy, makaron razowy oraz suszone owoce: śliwki, morele, rodzynki,
Owoce i warzywa oraz rośliny strączkowe
Warzywa surowe lub gotowane na półtwardo.
Płatki owsiane, sałatki, otręby pszenne
Jan Bujok Chirurg, flebolog, proktolog
Kriocentrum, ul. Wyszyńskiego 103 05-420 Józefów Tel: +48 22 779 28 21; +48 22 423 01 87; +48 504 171 106
Una Medica ul. Żelazna 69a Warszawa tel: +48 668 88 00 42

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty