Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Osoba posiadająca uprawnienia do podawania tego typu leków. Może być nią zarówno lekarz jak i pielęgniarka.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak dokładnie wygląda podawanie leku odczulającego Purethal? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy mogę podawać dziecku nadal szczepionkę odczulającą? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jednoczasowe stosowanie szczepionek odczulających – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Co robić po przedawkowaniu szczepionki odczulającej? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Tatuaż podczas stosowania szczepionki odczulającej – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Szczepionki na astmę - czy istnieją? – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Guzek w tarczycy i stosowanie szczepionki Phostal u 9-latka – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Nieprawidłowe podawanie szczepionek dla niemowlaka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Podawanie szczepionki Ismigen u dzieci – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Sens podawania szczepionki przeciwko wściekliźnie – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Lek na alergię wycofany. Rodziców nie stać na nowy
Alergicy uczuleni na roztocza kurzu mają powody do
Szczepionki odczulające
W leczeniu alergii niezmiernie ważne są szczepionk
Szczepionka na koronawirusa. Dr Michał Sutkowski rozwiewa wątpliwości Polaków
Szczepionka na koronawirusa jest już podawana pacj