Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień dobry,
jeśli występuje nietolerancja na jakiś produkt, należy go bezwzględnie unikać, stosowanie półśrodków typu suplementy diety może przynieść więcej szkód niż pożytku.
Serdecznie pozdrawiam,
Justyna Luty
Dietetyk kliniczny [url=http://www.justynaluty.pl/]http://www.justynaluty.pl/[/url]
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Celiakia a spożywanie nabiału bez laktozy – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jakie badania w kierunku nietolerancji glutenu? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Wskazania do stosowania witaminy D3 – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Stosowanie tranu i beta karotenu na poprawę stanu skóry – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Suplementy diety wspomagające pracę mózgu – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jaka schudnąć przy podejrzeniu Zespołu Cushinga? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Zaspokojenie dziennej dawki witamin z grupy B w diecie wegańskiej – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jak odróżnić owoc derenia? – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Picie koziego mleka podczas karmienia piersią – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co mogę jeść przy nietolerancji laktozy? – odpowiada Mgr Natalia Parulska