Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Astma jest chorobą przewlekłą, której objawy zwykle udaje się opanować poprzez odpowiednie leki. Jeżeli już Pani zauważyła poprawę, to bardzo dobrze, proszę utrzymać to leczenie. Gdyby miała Pani nadal wątpliwości proszę udać się z dzieckiem do pediatry, który je zbada i oceni czy trzeba leczenie zmodyfikować.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Zaburzenia oddychania przy astmie – odpowiada Mgr Edyta Kołodziej-Szmid
- Astma oskrzelowa u 3-latka – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Czy można latać samolotem po przebytej astmie oskrzelowej w dzieciństwie? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Co alergizuje przy astmie oskrzelowej? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Problem z głębokim oddechem przy astmie – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Jak leczyć ten ucisk w gardle przy astmie oskrzelowej? – odpowiada Dr n. med. Tomasz Grzelewski
- Problemy z oddychaniem i zawroty głowy przy astmie – odpowiada Lek. Magdalena Parys
- Co mogą oznaczać dziwne problemy z oddychaniem? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Duża ilość wydzieliny odkrztuszanej w astmie – odpowiada lek. Magdalena Reszczyńska
- Czy mogę podać dziecku ten syrop przy astmie? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska