Leczenie otyłości brzusznej
Na wystąpienie otyłości brzusznej bardziej narażeni są mężczyźni niż kobiety. U kobiet udział w jej powstaniu mają m.in. zaburzenia równowagi hormonalnej czy menopauza. O tym, jak wygląda leczenie otyłości brzusznej, wypowiada się prof. Wojciech Drygas.
witam,
miód z uwagi na właściwości odżywcze i lecznicze jest polecany, ale nie osobom z problemami z prawidłowym poziomem glukozy we krwi.
Miód jest produktem zdrowszym od cukru, bo oprócz środka słodzącego zawiera też liczne bioaktywne substancje. Nie należy go jednak spożywać bez ograniczeń, gdyż podnosi on poziom glukozy we krwi oraz jest nośnikiem kalorii. Miód będący produktem karmienia pszczół białym cukrem nie cechuje się nadmierną aktywnością biologiczną, a takie postępowanie producentów jest uważane za oszustwo i jest karane. Nie ma miodu najzdrowszego na świecie, miody z różnych surowców mają inne właściwości i aktywność biologiczną, którą należy dobrać do własnych potrzeb.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy miód manuka jest lepszy od tradycyjnego miodu? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Słodzenie herbaty miodem – odpowiada Mgr Dorota Barańska
- Cukier w diecie małego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wartość odżywcza miodu Manuka – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy miód zalicza się do słodyczy? – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
- Dieta odchudzająca a miód – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Nadmiar cukru w diecie – odpowiada Dr Anna Brinken
- Czy powinniśmy jeść miód? – odpowiada Mgr inż. Maria Jagiełło
- Właściwości odżywcze miodów dostępnych na polskim rynku – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Odporność a miód manuka – odpowiada Mgr Katarzyna Kaszyca
artykuły
Wielkie Święto Pszczół! Dlaczego są takie ważne? Jaki miód wybrać, by był najzdrowszy?
8 sierpnia to Wielki Dzień Pszczół. Ale tak napraw
Substancje słodzące w cukrzycy
Substancje słodzące w cukrzycy zaspokajają potrzeb
Miód - właściwości, rodzaje, zastosowanie
Miód to produkt pochodzenia naturalnego, który zna