Dieta śródziemnomorska a serce
Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.
Temperatura w jakiś sposób na pewno przyczyni się do utraty kilku -kilkunastu procent składników odżywczych w przygotowywanych sokach. Ale to zdecydowanie lepsze rozwiązanie niż "hartowanie trzustki" ostrymi sokami. Póki co odstawiłabym je i pozwoliłabym trzustce w pełni zregenerować swe siły. Do diety włączyłabym ostropest. Pozdrawiam i życzę powodzenia.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mrożone warzywa można gotować na parze? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Picie soków owocowych i warzywnych przy wysokim cholesterolu – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Soki ze świeżo wyciśniętych owoców i warzyw przy kamicy nerkowej – odpowiada Dr n. med. Andrzej Sawicki
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Eliza Gosławska
- Dieta w cukrzycy? – odpowiada Lek. Łukasz Dubielecki
- Soki owocowe po operacji jelit i stomii – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Czy pice napojów słodzonych jest szkodliwe? – odpowiada Mgr Joanna Penza
- Dlaczego mam mdłości na samą myśl o zjedzeniu warzyw? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Jakie soki owocowe najlepiej spożywać żeby przytyć? – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Owoce i warzywa dla 5-miesięcznego dziecka – odpowiada Ewa Kozłowska
artykuły
Prawdziwe bomby witaminowe. Superżywność już dawno masz na talerzu
Zdrowe odżywianie nie musi oznaczać mnóstwa wyrzec
Zobacz, co się stanie, jeśli zamiast soku wybierzesz herbatę. Będziesz w szoku
Sięgasz po soki owocowe, bo myślisz, że są zdrowe?
Szpinak opóźnia demencję. Nowe badania naukowców z Chicago (WIDEO)
Naukowcy z Rush University of Chicago dowiedli,