Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Trudno jest mi udzielic pomocnej odpowiedzi bez znajomości wieku dziecka i przeprowadzenia badania. Opisywane objawy mogą być nietypowym objawem alergii. Jedyne co mogę doradzić to kontakt z gastrologiem, który powinien móc wykluczyć przyczyny gastrologiczne dolegliwości córki.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie Flixotide na alergię u 3-latka – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Alergia na kurz i pyłki a długoterminowe stosowanie leku Loratadyna – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Alergia u dzieci a nawilżacz powietrza – odpowiada Lek. Karina Kachlicka
- Lekkie uczulenie na kurz a pokrzywka – odpowiada Lek. Bożena Mamcarz
- Alergia - pomocy – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Przyjmowanie leków alergicznych a silne ataki alergii – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- IgE całkowite 1500 i alergia na roztocza kurzu a konieczność przyjmowania leków antyhistaminowych – odpowiada Piotr Pilarski
- Czerwone plamy na skórze brzucha i pleców a alergia na kurz – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Alergia i astma oskrzelowa a praca w charakterze fizjoterapeuty – odpowiada Mgr Anna Jachna
- Wyniki w kierunku astmy u 3,5-latki – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski