Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Przyczyn takich objawów należy szukać w zaburzonej reakcji immunologicznej jelit, prawdopodobnie dysbioza czyli zaburzenia flory jelitowej idące w parze z niedojrzałością układu odpornościowego u tak małego dziecka. To najczęstsze przyczyny tego typu dolegliwości. Wskazana jest kompleksowa diagnostyka stanu zapalnego jelit i flory jelitowej i wdrożenie zindywidualizowanej terapii probiotykowej. Taka terapia powinna przynieść szybką poprawę . Można uniknąć rozwoju i nieprawidłowych reakcji alergicznych u dziecka, które mogą skutkować przez następne lata szeregiem problemów z alergiami, a także osłabieniem odporności dziecka. Zapraszam na konsultację (601614514).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak rozpoznać alergię na mleko u 3-miesięcznego dziecka? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Śluz w kale u dwuipółletniego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Łupież oraz pęknięcia skóry a alergia pokarmowa – odpowiada Dr n. med. Daniela Kurczabińska-Luboń
- Zielone kupy u 6-tygodniowego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Problemy z wypróżnianiem u 6-tygodniowego niemowlaka – odpowiada Dr n. med. Daniela Kurczabińska-Luboń
- Podejrzenie alergii pokarmowej u niemowlaka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Problemy z układem pokarmowym – odpowiada Lek. Łukasz Wroński
- Alergia pokarmowa u 6-miesięcznego dziecka karmionego piersią – odpowiada Milena Lubowicz
- Nadmierne gazy u 2-miesięcznego dziecka – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Dlaczego niemowlę oddaje czarne stolce? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
artykuły
Zielony (zielonkawy) stolec - charakterystyka, przyczyny, postępowanie, zielony kał u dziecka
Zielony stolec może być wywołany różnymi czynnikam
Dysbioza jelitowa - przyczyny, objawy, dieta i leczenie
Dysbioza jelitowa to zaburzenie składu mikrobioty
Laktaza, laktoza i nietolerancja laktozy - co warto wiedzieć?
Laktaza jest enzymem wydzielanym w jelicie cienkim