Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Należy postępować z zaleceniami producenta odnośnie przechowywania produktu, załączonych w ulotce informacyjnej.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy mogę podawać dziecku nadal szczepionkę odczulającą? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wpływ temperatury na tabletki antykoncepcyjne – odpowiada Magdalena Mroczek
- Czy lek Abilfiy Maintena należy przechowywać w lodówce? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy jest sens odczulać na trawy, skoro dziecko ma liczne alergie? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Ból kości i zmęczenie po odczulaniu - czy tak musi być? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Samodzielne wykonywanie zabiegów z wykorzystaniem kwasów – odpowiada dr Ewa Szmaj
- Czy powinnam zaszczepić syna przeciw ospie? – odpowiada
- Jak długo po otwarciu można stosować lek Mucofluid? – odpowiada Lek. Magdalena Reszczyńska
- Stosowanie syropu Pulneo u 8-miesięcznego dziecka – odpowiada Milena Lubowicz
- Szczepionki odpornościowe u dziecka – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Artivit - na co pomaga i kiedy go stosować?
Artivit to suplement diety w postaci jednodawkowyc
Koronawirus. Ulotka informacyjna o szczepionce Pfizera w języku polskim
22 grudnia Komisja Europejska opublikowała na swoi
Latopic - działanie, ostrzeżenia
Latopic to preparat do postępowania dietetycznego