Dieta śródziemnomorska a serce

Dieta śródziemnomorska dostarcza organizmowi odpowiednią ilość tłuszczu, energii, błonnika oraz wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera dużo warzyw, owoce, ryby morskie, a główne źródło tłuszczu w tej diecie stanowi oliwa z oliwek. O jej wpływie na nasze zdrowie opowiada prof. dr hab. Zbigniew Gaciong, internista.

Witam! Przepuklina rozworu przełykowego to schorzenie przewodu pokarmowego polegające na przemieszczeniu części żołądka w kierunku klatki piersiowej. Przepuklina ta objawia się bólami w nadbrzuszu i dołku podsercowym, zgagą - refluks żołądkowo-przełykowy, często występuje uczucie odbijania i cofania się treści żołądkowej do przełyku. Objawy nasilają się szczególnie po obfitych posiłkach oraz w pozycji leżącej. Dieta w przepuklinie rozworu przełykowego jest prawie identyczna jak dieta w refluksie przełykowo-żołądkowym. Proszę o zapoznanie się z tymi artykułami: http://portal.abczdrowie.pl/dieta-w-chorobie-refluksowej, http://portal.abczdrowie.pl/dieta-na-zgage. Ponadto ważne jest aby posiłki przyjmować o małych objętościach około 1-2 szklanki, ale za to często. Ilość posiłków można zwiększyć do 6 w ciągu doby. Pozdrawiam, mgr Aneta Kościołek

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty