Mity na temat grzybów trujących
Małopłytkowość to spadek liczby pytek krwi (trombocytów). Nie w każdym przypadku jest to niepokojący obraz.
Proszę w diecie zwrócić uwagę na suplementację witaminy B12 i kwasy foliowego.
Witam serdecznie,
zachęcam do spożywania większej ilości mięs, ryb, a także żółtka jaja. Do tego warto sięgnąć po warzywa liściaste typu szpinak, roszponka, jarmuż. Sałatki na ich bazie należy połączyć z warzywami/owocami bogatymi w witaminę C oraz unikać połączeń z nabiałem. Wówczas przyswajaność żelaza będzie lepsza.
Może Pani też na jakiś czas ograniczyć spożywanie razowego chleba na korzyść grahamu.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Składniki odżywcze u wegetarian – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Dieta po wyeliminowaniu mięsa, ryb i nabiału – odpowiada Mgr Katarzyna Patyk
- Jaka dieta podczas leczenia retinoidami? – odpowiada Eliza Gosławska
- Wskazania do suplementacji witaminy B12 przez wegetarian – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Jakie mam stosować suplementy będąc wegetarianką? – odpowiada Lek. Karol Gołębiewski
- Skutki nadmiernego spożywania jaj – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Podwyższona bilirubina a dieta bezmięsna – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Czy jaja kurze są zdrowe? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Braki witaminy C – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie produkty spożywcze mają mały wpływ na wysokość poziomu INR we krwi? – odpowiada Ewa Zawidzka
artykuły
Czy w lecie także należy przyjmować witaminę D? Rozmowa z dietetyczką
Informacja prasowa OSAVI Z badań wynika, że dwóch
Witaminy rozpuszczalne w wodzie - witamina C, B1, B2, B3, B5, B6, B8, B9, B12
Witaminy rozpuszczalne w wodzie są usuwane wraz z
Jakie produkty spożywcze mają najwięcej witaminy D?
Słoneczna witamina Nie bez powodu mówi się, że naj