Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dzień dobry,
Prawdopodobnie opuchniecie twarzy to wynik alergii.
Proszę na okres 2-3 tyg, odstawić grejpfruta.
Po tym czasie można spróbować zjeść ww. owoce, ale wcześniej dokładnie umyć skórkę.
Owoce są pryskane i być może to konserwant wywołał alergie.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Opuchnięta twarz i oczy po przebudzeniu – odpowiada Dr n. med. Marek Derkacz
- Możliwość zarażenia się wścieklizną po zjedzeniu jagód prosto z krzaka – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Jakie są przyczyny opuchnięć twarzy i jak im zapobiegać? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Mam opuchniętą twarz, jak ją zlikwidować? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Świąd skóry twarzy – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Dlaczego mam opuchniętą twarz? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Dlaczego mam opuchniętą twarz mając 27 lat? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Opuchnięta twarz przy niedoczynności tarczycy – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Opuchnięte powieki i twarz u 22-latki – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Opuchnięte policzki i drętwa twarz – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska