Opuchnięty język i uczucie poparzenia w gardle

Witam serdecznie, mam dość uciążliwy problem - od lutego mam opuchnięty język i czucie poparzenia chemią w buzi i gardle, plus uczucie zapuchniętego przełyku. Byłam u lekarza, pani stwierdziła że to refluks lub alergia, dostałam leki na oba - nie pomagają. Doszło do tego natomiast uczucie ciągłej suchości gardła - zażywam w tym momencie leki na gardło - nie pomagają. Co to może być ? (jeżyk jest momentami tak duży,że odciskają się w nim zęby... )
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty