Ostry ból po zjedzeniu nabiału - czy to może być coś innego niż nietolerancja laktozy?

Po zjedzeniu nabiału i jajek kurzych mam ostrą nietolerancję, żołądek i jelita przestają pracować, mam mdłości, ból brzucha jest taki, że wychodzi "gęsia skórka". Nie biorę żadnych środków przeciwbólowych. Po zjedzeniu serka wiejskiego bez laktozy jest to samo. Dodam, że mam hashimoto, niedoczynność tarczycy i chroniczne zapalenie błony śluzowej żołądka typu średniego. Po mięsie drobiowym nie zauważyłam dolegliwości. Czy nie tylko laktoza może mi nie służyć?
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty