Kontrola poziomu cukru - dlaczego jest ważna?

Lekarze wykrywają coraz więcej przypadków cukrzycy. To obecnie choroba cywilizacyjna. Dlatego warto systematycznie badać poziom cukru. Prof. Władysław Grzeszczak wyjaśnia, dlaczego kontrola cukru jest taka ważna.

Wszystko zależy od techniki przygotowania i rodzaju kawy zbożowej. Jeżeli jest to naturalna kawa zbożowa przygotowana na wodzie - nie ma tutaj większych przeciwwskazań gdyż zawartość węglowodanów jest minimalna (jest to około 0.5 do 1 g w 100 ml, a więc poniżej 0.1 WW), oczywiście jeżeli mówimy o konsumpcji w umiarkowanych ilościach. Sytuacja ma się inaczej jeżeli jest to napój przygotowany na mleku lub gotowy napój typu instant z dodatkiem mleka w proszku i cukru. Te mogą wywoływać wzrost poziomu glukozy we krwi. Jeżeli chce Pan poznać opinię lekarza medycyny proszę jednoznacznie otagować pytanie pod hasłem diabetolog (nie dodając diety - wtedy pytanie jest kierowane do dietetyka).

0

Proszę też pamiętać
Jednym z powszechnych komplikacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej jest polineuropatia cukrzycowa. Neuropatia może przebiegać skrycie lub ujawniać się w różnie długim okresie od momentu rozpoznania cukrzycy. Częstość występowania neuropatii cukrzycowej dotyczy do 90% wszystkich chorych na cukrzycę, a około 10% ma kliniczne objawy neuropatii jeszcze przed postawieniem rozpoznania cukrzycy.
Najczęściej pierwszym i głównym objawem jest ostry, piekący i przeszywający ból zlokalizowany jako „ skarpetki”.
Bólom towarzyszy mrowienie i drętwienie kończyn, uczucie ich oziębienia, często przeczulica skóry kiedy to lekki dotyk powoduje ból.
Po pewnym czasie pojawiają się zaburzenia czucia w kończynach.
Objawy nasilają się nocą.

Diagnostyką i leczeniem zajmują się niektórzy neurolodzy. Proszę pamiętać o kontroli.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty