Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Jeśli Pani leczy się na nadciśnienie nie moze pani stosować leków z grupy beta-blokerów zwalniających akcje serca. Wtedy adrenalina nie zadziała. Jeśli są to inne leki i ciśnienie jest leczone i w normie - adrenalina zadziała i należy zawsze latem ją przy sobie mieć - zachęcam do wizyt u alergologa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak postępować przy uczuleniu na jady owadów? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Alergia na jad os i pszczół – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Wynik badania na uczulenie na jad pszczoły – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Skutki użądlenia przez pszczołę u osoby uczulonej na jad – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz
- Wynik badania krwi na alergię na jad osy – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Wiarygodność testów alergicznych w kierunku alergii na jad owadów – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Co zrobić, gdy małe dziecko ukąsi pszczoła albo osa? – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Szczepionki przeciwko ukąszeniom owadów – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Silne uczulenie na jad osy – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Duszności, silny obrzęk dłoni i twarzy oraz spadek ciśnienia po użądleniu przez osę – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
artykuły
Alergia na jad owadów
Alergia na jad owadów występuje dość często w klim
Testy z krwi badające alergię na jady owadów
Testy z krwi badające alergię na jady owadów (pszc
Kampania edukacyjna Fundacji Centrum Walki z Alergią " Alergia na jad owadów - świadomy pacjent"
Materiał Prasowy Fundacji Centrum Walki z Alergią