Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Jedynym badaniem, które ostatecznie rozstrzyga czy choruje Pani na celiakie czy też nie jest biopsja dalszej części dwunastnicy, którą można wykonać podczas gastroskopii. Więcej informacji znajdzie Pani na naszej stronie www.melitamedical.pl
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak interpretować wyniki badania na celiakię? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Proszę o rozpoznanie wyników 23-latki – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wyniki badań w kierunku celiakii – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Jaka jest szansa na celiakię u dziecka? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Badania w kierunku celiakii u dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co oznaczają te wyniki w. kierunku celiakii? – odpowiada Lek. Bartłomiej Grochot
- Co znaczą takie wyniki? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wynik badania gastrologicznego w kierunku celiakii – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Wykrycie celiakii w wieku 1,5 roku – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Wyniki badań przeciwciał a celiakia – odpowiada Lek. Paweł Baljon
artykuły
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej. Co oznaczają?
Przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej
Gliadyna, przeciwciała przeciw gliadynie, gluten i celiakia
Gliadyna jest jedną z białkowych składowych gluten
Celiakia to nie tylko choroba jelit. Nieleczona drastycznie zwiększa ryzyko nowotworów układu pokarmowego
Moda na eliminowanie glutenu z diety trwa w Polsce