Podejrzenie celiakii a wyniki badań serologicznych

Witam, podejrzewana jest u mnie celiakia. Nie mam objawów klasycznej celiakii. Odebrałam wyniki badań serologicznych, które wyglądają następująco: P/c anty-tTG IgA : <2 RU/ml P/c. anty-tTG IgG: 0,03 P/c. p. endomysium (EmA) IgA i IgG: ujemny P/c. p. gliadynie (AGA) IgA i IgG: ujemny Proszę o informację jak interpretować wyniki oraz czy są one wystarczające do postawienia diagnozy czy konieczne jest przeprowadzanie dalszych badań?
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty