Zbieranie grzybów - zasada szczególnej ostrożności
Grzybobranie ? choć przyjemna czynność, a jeszcze przyjemniejsze konsumowanie grzybów, należy podczas ich zbierania być bardzo ostrożnym. Toksykolog, dr Piotr Burda opowiada o zasadach, których powinien przestrzegać każdy grzybiarz
Witam serdecznie. Łącząc zgłaszana objawy z wynikiem oznaczenia poziomu żelaza można zasugerować hemochromatozę pierwotną. Jest to przeciążenie żelazem wynikające z dziedzicznej choroby metabolicznej, w której dochodzi do nadmiernego wchłaniania żelaza z pożywienia. Objawy rzadko pojawiają się przed 20 rokiem życia. Zwykle obserwuje się je u osób, które skończyły 40–60 lat, i polegają na ciągłym uczuciu zmęczenia, bólach stawów, dolegliwościach żołądkowo-jelitowych, powiększeniu wątroby oraz zaburzeniach rytmu serca. Zbyt wysoki poziom żelaza może być spowodowany niewłaściwą dietą, opartą przede wszystkim na czerwonym mięsie, głównym źródle żelaza hemowego (czyli lepiej wchłanianego przez organizm).
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wegetarianizm i wysoki poziom żelaza – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Niski poziom żelaza we krwi – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Czy ten poziom żelaza jest niepokojący? – odpowiada dr n. med. Anastazja Szlauer-Stefańska
- Czy ten poziom żelaza powinien mnie martwić? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Podwyższony poziom żelaza a anemia – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Dieta dla wegetarianki z niedoborem żelaza – odpowiada Mgr Aleksandra Józwik
- Podwyższony poziom żelaza i niski poziom eozynofili – odpowiada Dr n. med. Karol Kaziród-Wolski
- Czym może być spowodowany ten poziom żelaza? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Podwyższony poziom żelaza we krwi w badaniu – odpowiada Lek. Katarzyna Szymczak
- Podwyższony poziom żelaza we krwi – odpowiada Lek. Marta Gryszkiewicz