Czym jest świńska grypa?
Poziom cukru jest ważny również gdy mowa o utrzymaniu prawidłowej masy ciała, czy też chudnięciu. Skoki cukru w ciągu dnia są niekorzystne i mogą sprzyjać insulinooporności, czyli sytuacji, kiedy tkanki stają się mniej wrażliwe na insulinę. Jej nadmiar we krwi może utrudniać spalanie tłuszczu, a ułatwiać nabieranie na wadze. Insulinooporność jest pierwszym krokiem do cukrzycy typu II. Biorąc pod uwagę Pani obajwy, proszę wybrać się do lekarza i przebadać pod kątem ww chorób. Jednak może Pani już od dzisiaj starać się przeciwdziałać takim sytuacjom i jeść bardzo regularnie posiłki co 3 godziny oraz kierować się ich IG- indeksem glikemicznym.
Indeks glikemiczny to lista produktów uszeregowanych według tego, jak szybko po ich spożyciu rośnie we krwi stężenie cukru (glukozy). Indeks ten zwany jest również wskaźnikiem glikemicznym.
Wysoki IG sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej. Węglowodany są szybko trawione i wchłaniane, co powoduje natychmiastowe dostarczenie energii i podniesienie poziomu cukru – ale na krótki czas. Duży wyrzut insuliny obniża poziom cukru i powoduje, że znowu czujemy się głodni, przy okazji zaczyna odkładać się tkanka tłuszczowa. Gdy znowu sięgamy po produkt o wysokim IG koło się zamyka, czego konsekwencją jest wzrost masy ciała. Wysoki IG znajdziemy w produktach tj: słodycze, słodkie napoje, słodkie płatki śniadaniowe, biały ryż, jasne pieczywo, ziemniaki, gotowane buraczki i marchewka, dynia, arbuz, suszone owoce.
Niski IG sprzyja odchudzaniu. Węglowodany z produktów o niskim IG są uwalniane powoli i dostarczają nam energii na dłużej. Z zasady produkty te dodatkowo mają mniejszą kaloryczność i większą zawartość błonnika pokarmowego, który przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu produkty sprzyjają redukcji masy ciała. Niski IG: większość owoców i warzyw, pełnoziarniste pieczywo, makarony, brązowy ryż, grube kasze, gorzka czekolada, soja, soczewica.
Praktyczne wskazówki dotyczące wprowadzenia diety opierającej się na niskich IG
• Im produkty zawierają więcej błonnika i minerałów tym mają niższy IG (czyli wybieramy ciemne pieczywo, brązowy ryż, razowe makaronu, grube kasze, do dań dużo surowych warzyw w formie surówek)
• Lepiej jeść częściej świeże owoce i warzywa niż przetworzone, ponieważ mają wówczas niższy IG.
• Makaron gotuj al dente, nie rozgotowuj warzyw- dzięki temu zyskasz niższy IG potrawy.
• Celebruj posiłki, jedz powoli, dzięki czemu do mózgu szybciej dotrze informacja, że jesteś syty.
• Staraj się, aby w Twoim każdym posiłku był obecny błonnik, dzięki czemu obniżysz IG i będziesz czuł sytość na dłużej. Przykładowo: do kanapek zawsze dodawaj warzywa, jogurtów naturalnych owoc/warzywo lub otręby pszenne, do sałatek wybieraj świeże warzywa i posypuj je nasionami słonecznika lub dyni.
• Nigdy nie jedz na pusty żołądek słodyczy, ponieważ to jeszcze bardziej pobudza apetyt.
• Jedz często, ale małe ilości.
Pozdrawiam
Witam serdecznie,
Niski poziom cukru jak najbardziej wpływa na wzrost wagi. Proszę skonsultować się z lekarzem, który poprowadzi Panią medycznie i da odpowiednie zalecenia.
Co do zaleceń dietetycznych to kilka razy Pani pisze iz nie dużo, a może należałoby się zastanowić czy nie przyjmuje Pani zbyt mało kalorii w ciągu dnia? musi Pani pamiętać że aby schudnąć trzeba jeść! nie może Pani głodzić swego organizmu gdyż wtedy przejdzie on w stan oszczędzania i będzie robił zapasy, rezerwę(w postaci tkanki tłuszcowej0 na ciężkie dni głodówki.
dieta powinna być odpowiednio zbilansowana i dostosowana do Pani potrzeb i zapotrzebowania.
W razie dodatkowych pytań lub chęci ułożenia zbilansowanej diety zapraszam na konsultacje lub zachęcam do kontaktu
tel. 506225670 lub joanna.wasilu@o2.pl
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
dietetyk
Witam,
proponuję w tej sytuacji wykonanie badania obciążenia glukozą, to pokaże czy choruje Pan na cukrzycę czy też nie, a następnie kontrolować cukier poprzez odpowiednią dietę i ewentualne włączenia także leczenia. Jeżeli natomiast badanie okaże się prawidłowe, prawdopodobnie ma Pan hiperinsulinizm, należy wtedy wyelimnować z diety produkty z wysokim indeksem glikemicznym.
Pozdrawiam
Justyna Antoszczyszyn
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jaki powinien być próg indeksu na diecie o niskim indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Indeks glikemiczny a leczenie cukrzycy – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Jak interpretować zawartość cukru przy indeksie glikemicznym? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Jakie odżywianie i dieta dla osoby chorej na hipoglikemię? – odpowiada Mgr Magdalena Nagrodzka
- Dieta na zwiększenie masy ciała – odpowiada Mgr Anna Zientalska
- Produkty żywnościowe zapewniające uczucie sytości – odpowiada Mgr Natalia Mogiłko
- Jakie warzywa i owoce nie podnoszą cukru? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- W jaki sposób posługiwać się indeksem glikemicznym? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Zasady diety o niskim indeksie glikemicznym – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Sposoby na zmniejszenie apetytu i uczucie sytości – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
artykuły
Tak utrzymasz cukier w ryzach. Te 3 zasady warto zapamiętać
Chcesz uniknąć gwałtownych skoków cukru we krwi? W
Indeks glikemiczny (IG) - charakterystyka, korzyści zdrowotne, produkty
Indeks glikemiczny (IG) to skala, która ocenia, ja
PCOS dieta - na czym polega? Co jeść, a czego unikać?
Dieta PCOS powinna być stosowana przez kobiety, kt