Bóle kręgosłupa
Spędzamy zbyt wiele czasu w pozycji siedzącej. Prowadzi to do bólu pleców. Warto wstać,przejść się. Zredukujemy wtedy dolegliwości bólowe kręgosłupa.
Diagnostyka reumatologiczna ma tutaj znaczenie, może trzeba poszukac specjalistycznego ośrodka
Proszę koniecznie udać się do lekarza reumatologa celem diagnostyki,
Wiem.
Brak informacji z Państwa strony czy była wykonana diagnostyka laboratoryjna z krwi oraz diagnostyka obrazowa, jeśli tak to jakie były parametry w diagnostyce laboratoryjnej oraz w badaniach obrazowych.
Wracając do zadanego pytania przyczyną opisanych dolegliwości w obrębie stawów może być niedobór niektórych witamin. Niewystarczająca podaż lub zaburzenia wchłaniania witamin: C, E, D, K, prowitaminy A oraz witamin z grupy B szczególnie B1 i B6 mogą wywoływać sztywność, bolesność czy ograniczoną ruchomość stawów. Witamina C jest niezbędna do prawidłowej produkcji kolagenu — białka, które stanowi naturalny składnik tkanki łącznej występującej w stawach, kościach i mięśniach. Kolagen odpowiada za nawilżanie stawów, zapobiega sztywnieniu i obrzękom, opóźnia procesy degradacji stawów. Witamina E jako silny antyoksydant niweluje powstawaniu wolnych rodników, które są przyczyną wielu chorób (także układu ruchu), przeciwdziała również usztywnieniu włókien kolagenowych. Witaminy B1 i B6 zapobiegają zapaleniom i degradacji stawów. Najnowsze badania pokazują, że przed degradacją stawów (szczególnie u osób w podeszłym wieku) chroni odpowiedni poziom witaminy K. Z kolei witamina D mobilizuje układ odpornościowy do walki i może zapobiegać powstawaniu stanów zapalnych w obrębie stawów. Wsparciem dla układu immunologicznego jest także prowitamina A.
Co jeść, by zapobiegać bólom stawów?
Przede wszystkim należy unikać artykułów zakwaszających organizm i wysoko przetwarzanej żywności. W codziennym jadłospisie nie powinno zabraknąć zaś produktów odpowiadających za dobry stan kości, stawów i mięśni.
Witamina C – czarna porzeczka, papryka, cebula, kiwi, brokuły.
Witamina E – orzechy, ziarna zbóż, kiełki pszenicy, oleje.
Witamina D - tłuste ryby morskie.
Witaminy z grupy B – nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste zboża, orzechy, podroby.
Prowitamina A – marchew, morele, szpinak, kapusta.
Witamina K - jarmuż, brokuły, szpinak.
Witaminy na bolące stawy w postaci suplementów to dobry sposób na uzupełnienie niedoborów, o ile naturalne metody zawodzą. O włączeniu suplementacji powinien zawsze po wywiadzie z pacjentem i analizie wyników badań.
Zachęcam w pierwszej kolejności diagnostykę laboratoryjną z krwi w tym witaminy oraz diagnostyka obrazowa.
”Lepiej zapobiegać niż leczyć” - prawda stara jak świat. Dlatego zdrowy tryb życia oparty na zbilansowanej diecie, aktywności ruchowej, unikaniu stresu, odpowiedniej ilości odpoczynku i snu to najlepsza recepta na zdrowie - również stawów.
Pozdrawiam
Mariusz Bek
Specjalista medycyny naturalnej
Naturoterapeuta
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie witaminy są rozpuszczalne w wodzie, a jakie w tłuszczach? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Czy witamina D3 wchłania się tylko, gdy jest przyjmowana z K2MK7? – odpowiada Lek. Paweł Szadkowski
- Witaminy korzystnie wpływające na skórę – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Zażywanie tranu z witaminami, magnezem i potasem – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Niedobór jakiej witaminy powoduje niedowidzenie? – odpowiada Specjalista Medycyny Naturalnej - Naturoterapeuta Mariusz Bek
- Jakie witaminy mogę suplementować? [PORADA EKSPERTA] – odpowiada Lek. Leszek Czerwiński
- Czy klimat na Dominikanie może pogorszyć stan mojej skóry? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Zaburzenia pamięci i zmęczenie fizyczne – odpowiada Mgr inż. Marta Ścibisz
- Jakie witaminy na poprawę nastroju? – odpowiada Mgr Katarzyna Okręglicka
- Jaka dieta na wzmocnienie wzroku? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska