Indeks glikemiczny potraw
Z pewnością każdy z nas słyszał o indeksie glikemicznym potraw. Ale czy wiemy, czym to tak naprawdę jest? Obejrzyj film i dowiedz się więcej na ten temat.
Witam Panią
Wg norm żywienia dla osób zdrowych i parametrów, które Pani podała, zapotrzebowanie energetyczne wynosi ok. 2200 kcal - z czego tłuszcze powinny stanowić od 20 do 35%, białko od 10 do 15% (0,9 g/kg masy ciała) a węglowodany powinny być uzupełnieniem zapotrzebowania kalorycznego i mieścić się w przedziale 50 - 70%.
Jadłospis powinien uwzględniać Pani preferencje żywieniowe.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Ocena jadłospisu pod względem zawartości, białka, tłuszczów i węglowodanów – odpowiada Mgr Monika Więckowska
- Ułożenie jadłospisu dla 26-latki – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Jadłospis dla 18-latki – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaką ilość węglowodanów powinnam jeść na diecie 1500 kcal? – odpowiada Mgr inż. Magdalena Kubik
- Jadłospisy na diecie 1500 kalorii – odpowiada Mgr Anna Jakóbik
- Zapotrzebowanie kaloryczne dla kobiety 29-letniej – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Jak ustalić zapotrzebowanie kaloryczne dla 21-latki? – odpowiada Mgr inż. Ewa Myszka-Nowakowska
- Dieta redukcyjna i ćwiczenia u 28-latka – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jadłospis dla otyłego 14-latka – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
- Jaka powinna być zawartość tłuszczy, węglowodanów, białek przy diecie redukcyjnej 1500 kcal? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna
artykuły
Dieta w cukrzycy - węglowodany, cukry, tłuszcze, białko
Nie jesteśmy skazani na cukrzycę. Oprócz predyspoz
Na co zwrócić uwagę przy wyborze specjalistycznych preparatów odżywczych dla osoby w trakcie chemioterapii?
Artykuł sponsorowany Specjalistyczne preparaty od
Dieta matki karmiącej - jadłospis, suplementy diety
Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywieni