Dieta oparta na wymiennikach węglowodanowych
Obejrzyj film i dowiedz się, na czym polega dieta oparta na wymiennikach węglowodanowych. Na ten temat wypowiada się ekspert - diabetolog dr Agnieszka Tiuryn-Petrulewicz.
Witam serdecznie,
obecnie warto spożywać oliwę z oliwek, rafinowaną do smażenia a nierafinowaną do sałatek na zimno, polecam również na zimno olej rydzowy z lnianki.
Pozdrawiam
Olej rafinowany to oczyszczony olej - można na nim smażyć, nie zawiera skłądników łatwo przypalających się. Oleje tłoczone na zimno mają dodatkowe składniki odżywcze , ale jemy je też na zimno. Na rafinowanym można smażyć.
Ja polecam do smażenia kokosowy, ryżowy(najwyższa temp.) , oliwę z oliwek.
Do sałątek polecam rzepakowy, lniany, oliwę.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Stosowanie oliwy z oliwek do smażenia – odpowiada Eliza Gosławska
- Czy oleje rafinowane są zdrowe? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Jaki olej do smażenia? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Czego używać do smażenia? – odpowiada Mgr Natalia Główka
- Czy na oliwie z oliwek można smażyć tak, by nie utraciła ona swoich właściwości? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Właściwości oleju ryżowego – odpowiada Roma Wojtewicz
- Na jakim tłuszczu smażyć mięso? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Zasady tłoczeniu oleju na zimno – odpowiada Mgr Joanna Peplińska
- Jaka kasza nie zawiera glutenu? – odpowiada Mgr Magdalena Drażba
- Jaki tłuszcz jest zdrowy do smażenia? – odpowiada Mgr Katarzyna Wawrzyniak-Piekarska
artykuły
Tłuszcze roślinne - które są najzdrowsze, a jakich unikać?
Tłuszcze roślinne są źródłem nienasyconych kwasów
Olej rzepakowy - roślinna alternatywa dla ciebie i planety
**Dostarcza cennych kwasów tłuszczowych, witamin i
Ranking oliwy z oliwek. Sprawdź, którą dodać do sałatek, a na której smażyć
Ranking oliwy z oliwek Oliwa z oliwek ma wielu zwo