Bakalie - dietetyczne słodycze
Witam,
Dawniej cukier był trudniej dostępny, więc rzadko bywała możliwość "przedawkowania", jednak na dzień dzisiejszy jest wszechobecny, szczególnie chętnie spożywany przez dzieci, bo przecież smaczny, ale niestety ani zdrowy ani też potrzebny.
Nasz pospolity cukier to nic innego jak węglowodany, które FAKT, są niezbędne do rozwoju. Należy natomiast pamiętać, iż istnieją dwa rodzaje węglowodanów, na te których należy się wystrzegać, czyli węglowodany proste, do których zalicza się cukier oraz węglowodany złożone, które są bardzo pożądane w diecie każdego człowieka i dostarczają wiele wartości odżywczych, np. pieczywo pełnoziarniste, ryż brązowy, makaron razowy i inne.
Odpowiadając na Pani pytanie: Nie, cukier ze słodyczy nie jest ani potrzebny ani niezbędny. Robi szkody zarówno w zębach jak i masie ciała, może zaburzać metabolizm. Niesie za sobą szereg niekorzystnych konsekwencji.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Co na zmniejszenie apetytu na słodycze u dzieci? – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Co podawać dziecku, by zmniejszyć wagę? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Co powinna jeść kobieta karmiąca piersią, by dziecko było zdrowe? – odpowiada Mgr Adrian Kowalewski
- Jak zwalczyć napady chęci na słodycze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ochota na słodycze po urodzeniu dziecka – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jakie jest zapotrzebowanie na cukier? – odpowiada Lek. Jacek Ławnicki
- Czy sposób odżywiania się wnuczka jest odpowiedni? – odpowiada Mgr Marek Aleksander Przondo
- Cukier w diecie małego dziecka – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Nadwaga u dziecka przy niedoczynności tarczycy – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Czy budyń zalicza się do słodyczy? – odpowiada Mgr Joanna Śledziona
artykuły
Węglowodany w diecie odchudzającej. Które z nich warto jeść w trosce o szczupłą sylwetkę?
Moda na diety białkowe spowodowała, że wiele osób
Węglowodany - podział, rodzaj, zapotrzebowanie. Czy dieta niskowęglowodanowa jest zdrowa?
Węglowodany, potocznie zwane cukrami, to w rzeczyw
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności