Wartość indeksu glikemicznego
Diabetolog, lek. med. Grażyna Korzeniewska wyjaśnia w filmie, czym jest indeks glikemiczny. Chcesz wiedzieć więcej na ten temat? Koniecznie zapoznaj się z wypowiedzią eksperta.
Witam! Białko zawarte w produktach, które spożywamy jest istotnym budulcem naszego organizmu (buduje m.in. tkankę mięśniową) oraz uczestniczy w licznych procesach metabolicznych w organizmie. Przeciętny człowiek powinien spożywać około 1 g białka/ kg masy ciała, aby prawidłowo się rozwijać. Produkty, które będące źródłem białka to np.mięso, nabiał, mleko, rośliny strączkowe (groch, fasola, soczewica, cieciorka). Po więcej porad dietetycznych zapraszam na www.diet-coaching.xaa.pl Pozdrawiam, Dietetyk Patrycja Sankowska
Witam serdecznie,
Występuje bardzo wiele negatywnych skutków niedoboru białka. Zaliczyć do nich można między innymi:
• pogorszenie regeneracji tkanek
• objawy wczesnego starzenia
• owrzodzenia błon śluzowych
• anemie
• zaburzenia wzrostu włosów i paznokci
• szorstkość skóry
• zwiększona skłonność do udaru mózgu – dotyczy niedoboru białka C
• spadek odporności organizmu – występuje przy niedoborze immunoglobulin
• zmniejszenie aktywności różnych enzymów
• zmniejszenie ilości hormonów przysadki mózgowej
• hipowolemia – spadek objętości osocza
• stłuszczenie wątroby
• obrzęki
• uczucie zmęczenia
• drażliwość
• depresja
Wszystko zależy jak duże są niedobory i od indywidualnych reakcji organizmu
Pozdrawiam
Mgr Joanna Wasiluk
Dietetyk
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Wpływ białka na organizm – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Jakie są skutki jedzenia fast-foodów w nadmiarze? – odpowiada Mgr Patrycja Sankowska
- Ile gramów białka, węglowodanów i tłuszczów powinnam spożywać na diecie 1500 kcal? – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Skutki niedoboru zielonej herbaty – odpowiada dietetyk Monika Bigoś
- Czy pieczarki są godnym źródłem białka? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy spirulina i chlorella oraz ryby i jaja dostarczą białka? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czym zastąpić mięso? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Jaki lek na niedobór żelaza? – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Dwudniowa głodówka jako metoda detoksu – odpowiada Mgr Leszek Kosowski
- Niedobór tkanki tłuszczowej w organizmie – odpowiada Mgr inż. Aldona Lewita-Paszko