Spożywanie owoców w czasie diety

Witam, mam pytanie w kwestii owoców. W jakich porach dnia można je jeść? Czy jogurt naturalny ze śliwkami mogę jest o godzinie 18.00? Czy to nie wpłynie na przybieranie na wadze? Jakie są ogólne zasady jedzenia owoców na diecie? Z góry dziękuję za odpowiedź.
KOBIETA, 18 LAT ponad rok temu

Co na otyłość brzuszną?

Otyłość brzuszna niesie bardzo negatywne konsekwencje dla zdrowia. Jest to nie tylko problem medyczny, ale także ekonomiczny i społeczny. Prof. Wojciech Drygas informuje, o czym należy pamiętać, podczas walki z tą chorobą.

Szanowna Pani - na początku zaznaczę, że jogurt ze śliwkami to nie jest owoc, ale nabiał. Jeżeli mówimy o owocach mamy na myśli świeże lub mrożone owoce, ale wszystkie produkty z dodatkiem owoców czy przetwory typu kompoty czy dżemy to zupełnie osobna kategoria. Możliwość spożywania przez Panią owoców jest w dużej mierze uzależniona od tego na jakiej diecie Pani przebywa. Generalnie zalecenia żywieniowe sugerują spożycie 5 porcji owoców i warzyw dziennie, z czego 2 porcje powinny to być owoce, a 3 to warzywa. Poprzez porcję rozumiemy ilość odpowiadającą objętości 1 filiżanki. Nie ma ogólnych zaleceń co do tego w jakich porach należy spożywać owoce (choć ponieważ osoby spożywające śniadania na słodko mają mniejszy apetyt później w ciągu dnia wydaje się zatem sensowne opieranie śniadania na słodkich owocach). W ramach owoców najlepiej spożywać te czerwone, gdyż są lepszym źródłem składników biologicznie aktywnych, a zrezygnować z bananów, jabłek, gruszek, białych winogron (gdyż mają więcej cukru i mniej wartościowych antyoksydantów). Jeżeli chciałaby Pani spożywać większe ilości owoców, a jest Pani na bardzo restrykcyjnej kalorycznie diecie należy wliczyć naturalne cukry owocowe do sumarycznego bilansu węglowodanów. A w ramach przekąsek polecam spożywać warzywa (100 g pomidorów ma 15 kcal, podczas gdy ta sama ilość truskawek już 28 kcal, a jabłek aż 46 kcal).

0

Dzień dobry!
Owoce na diecie redukcyjnej są dozwolone, jednak w ograniczonych ilościach. 1-2 porcje owoców dziennie powinny wystarczyć. Owoce o najniższej wartości energetycznej (poniżej 40 kcal/ 100 g):arbuzy, grejpfruty, maliny, porzeczki, poziomki, truskawki. Owoce o wyższej wartości energetycznej (powyżej 60 kcal/100 g): banany, winogrona, wiśnie. Najlepiej spożywać surowe owoce, ponieważ owoce suszone i w syropach są bardziej kaloryczne.

Po więcej porad zapraszam na http://diet-coaching.xaa.pl/
Pozdrawiam,
Dietetyk Patrycja Sankowska

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty