Otyłość brzuszna a płeć
Jedną ze współczesnych chorób cywilizacyjnych jest bez wątpienia otyłość. Czy płeć w jakikolwiek sposób warunkuje jej wystąpienie? Na to pytanie odpowiada prof. Wojciech Drygas, internista.
Są warzywa które lepiej jeść na surowo i takie, które będą lepiej oddziaływać na organizm ugotowane. Te warzywa które tradycyjnie gotujemy - a więc brokuły, kalafiory, fasolka szparagowa - należy gotować - pamiętając o tym, że należy to robić w niewielkiej ilości lekko osolonej wody lub na parze. Również pomidory lepiej jeść w formie przetworzonej termicznie - gdyż wtedy obecne w nich przeciwutleniacze są lepiej przyswajalne. Za to na surowo warto jeść sałaty, kapustę, ogórki, paprykę, seler naciowy, awokado.
Może Pani śmiało ugotować brukselkę, najlepiej na parze, a jeśli w wodzie- to w niedużej ilości. Ważne, aby nie rozgotowywać warzyw zbyt długo, bo wtedy tracą sporą część witamin. Nie każde warzywo da się zjeść na surowo. Pozdrawiam.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jak wprowadzić więcej warzyw do jadłospisu? – odpowiada Mgr Justyna Siwiela
- Wartość odżywcza gotowanych warzyw – odpowiada Mgr Grażyna Kosowska
- Czy po udarze można jeść surowe warzywa i owoce? – odpowiada Lek. Jerzy Bajko
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jak przygotowywać warzywa, mięso i kasze aby zachowały swoje właściwości? – odpowiada Eliza Gosławska
- Owoce i warzywa w diecie przy raku wątroby – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Owoce i warzywa a dieta – odpowiada Mgr Iwona Kobylińska
- Jakie są właściwe zalecenia do spożywania warzyw w podeszłym wieku? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Odchudzanie a spożywanie mieszanki warzyw na patelnię – odpowiada Mgr Jagoda Podkowska
- Przepuklina rozworowa przełyku. Czy mogę jeść marchewkę i kolorowe warzywa? – odpowiada Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna