Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Dawka 1000 mg witaminy C (niezależnie od źródła jej pochodzenia) jest ponad 10-krotnie wyższa niż zalecane dzienne spożycie tego składnika. W połączeniu z letnia dietą obfitującą w owoce ilość witaminy C w organizmie może kilkunastokrotnie przekraczać normy. W normalnych warunkach witamina C nie wywołuje negatywnych objawów - ale w takich końskich dawkach może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Ponieważ witamina C jest aktywatorem układu immunologicznego - w za dużej ilości może prowadzić do jego przeładowania i występowania objawów alergicznych. Radziłabym jak najszybciej ograniczyć spożycie tej witaminy i skosnultować odpowiednią dla Pani dietę i sposób jej suplementacji ze specjalistą.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy jest możliwość uczulenia na witaminę C? – odpowiada
- Czy można przedawkować syntetyczną witaminę C? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Jak stosować witaminę C w proszku? – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Czy można w ciąży stosować witaminę C? – odpowiada Paweł Żmuda-Trzebiatowski
- Jaką dawkę witaminy C najlepiej stosować? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Conzrobicz taką pokrzywką? – odpowiada dr Ewa Szmaj
- Czy stosowanie cynku i witaminy C obciąża wątrobę? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Kiedy dochodzi do przedawkowania witaminą C? – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Stosowanie serum z witaminą C po peelingu TCA – odpowiada Mgr Agnieszka Gomolińska
- Witamina C a suplementacja witaminy B12 – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska
artykuły
Polacy spożywają końskie dawki suplementów diety. Czym ryzykują?
W sezonie jesienno-zimowym Polacy bardzo często si
Najważniejsza witamina. Jej stężenie wpływa na ciężkość przebiegu COVID-19
Na łamach pisma "PLOS ONE" ukazały się wyniki rapo
Zagrożenie dla wątroby. "Panuje bardzo niebezpieczna moda"
Uwielbiana przez Polaków witamina C nie zawsze jes