Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Witam. Alergia może być wynikiem nadwrażliwości np. na dodatki, barwniki czy konserwanty do żywności. Proszę próbować wnikliwie obserwować po jakich pokarmach zmiany skórne ulegają nasileniu. Ulgę powinny przynieść miejscowo działające maści o działaniu nawilżającym np. maść cholesterolowa.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Uczulenie wokół ust? – odpowiada Lek. Małgorzata Waszkiewicz
- Przyczyny lekko zaczerwienionej skóry wokół ust – odpowiada Mgr Jolanta Gajda
- Małe czerwone krostki wokół ust – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Krostki wokół kącików ust – odpowiada Lek. Małgorzata Horbaczewska
- Zmiany uczuleniowe wokół ust – odpowiada Lek. Izabela Ławnicka
- Jak pozbyć się swędzenia ust? – odpowiada Lek. Joanna Gładczak
- Wysypka i zaczerwienienie wokół ust, żuchwy i policzków – odpowiada Małgorzata Panek
- Sucha, podrażniona i swędząca skóra na szyi – odpowiada Mgr Agnieszka Szczepaniak-Olczyk
- Mrowienie ust po używaniu maści Protopic – odpowiada Dr n. med. Justyna Sicińska
- Uczulenie wokół oczu – odpowiada Lek. Kalina Wysocka-Dubielecka