Grejpfrut na odporność
Witam. Dwutlenek siarki (E220) jest konserwantem i przeciwutleniaczem. Chroni przed rozwojem bakterii, drożdży i pleśni. Oprócz suszonych owoców związek ten często występuje także w winach, sokach owocowych oraz przetworzonych ziemniakach.
Przyjmuje się, że jego maksymalne dopuszczalne spożycie wynosi 0,7 mg na kilogram masy ciała. Niewielka ilość tego związku nie jest toksyczna, jednak przedawkowanie może wywoływać nudności, wymioty i bóle głowy. Związki siarki są szczególnie niebezpieczne dla astmatyków, ponieważ potrafią wywoływać bardzo silne reakcje uczuleniowe np. duszności. Nadmiar dwutlenku siarki w spożywanych produktach może obniżać ciśnienie tętnicze, a także wywoływać zapalenie oskrzeli. Związek niszczy również witaminy, które dostarczamy z pożywieniem, zwłaszcza A, B1oraz B12. Dwutlenek siarki może też blokować przyswajanie kwasu foliowego. Jak Pani widzi lepiej wystrzegać się produktów zawierających dwutlenek siarki.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Witaminy w suszonych owocach – odpowiada Mgr inż. Ewa Ceborska-Scheiterbauer
- Jakie produkty żywnościowe mają najwięcej witaminy C? – odpowiada Roma Wojtewicz
- Czy jest możliwe przedawkowanie potasu? – odpowiada Lek. Aleksandra Witkowska
- Co należy jeść po rzuceniu palenia? – odpowiada Mgr Urszula Bieniek
- Zjedzenie 100 gram suszonych owoców na raz – odpowiada Mgr Małgorzata Talaga-Duma
- Właściwości zdrowotne świeżo wyciskanych soków – odpowiada Roma Wojtewicz
- Suszone morele a koloryt skóry – odpowiada Piotr Pilarski
- Na co zwracać uwagę przy wyborze soków w sklepie? – odpowiada Ewa Kozłowska
- Jakie konsekwencje dla zdrowia może mieć hiperwitaminoza? – odpowiada Lek. Jarosław Stobiecki
- Jakie produkty spożywcze podnoszą poziom żelaza? – odpowiada Mgr Monika Więckowska