Trawienie białka WGA

Co to jest, to białko WGA i czy człowiek je w ogóle trawi? Czy uczestniczą w tym procesie enzymy trzustkowe?
KOBIETA, 26 LAT ponad rok temu

Dieta osoby chorej na cukrzycę

Jak powinna odżywiać się osoba chora na cukrzycę? Czy jej dieta musi być rygorystyczna? Na temat diety cukrzyka wypowiada się ekspert - prof. Krzysztof Strojek, diabetolog.

Dzień dobry,

Zboża oprócz węglowodanów zawierają sporo składników antyodżywczych. Lektyny biorą udział w różnych interakcjach między komórkami. Jedna z lektyn WGA (aglutynina z kiełków pszenicy) ma właściwości niszczące śluzówkę, odkrywa receptory i daje możliwość przyłączenia się do nich. WGA może łączyć się z polisacharydami tworzącymi ścianę komórkową bakterii i wieloma proteinami. Wiąże je jak klej. W normalnej sytuacji bakterie są niszczone przez enzym lizozym, jednak, gdy WGA jest do nich przyklejona, nic ich nie ruszy. WGA jest odporna na enzymy i skutecznie chroni to, co z sobą niesie. Nie działa też na nią kwas solny ani fermentacja. Może pomóc gotowanie w szybkowarze (przez min. godzinę).
Lektyny mogą doprowadzić do podrażnienia jelita i spowodować stan zapalny, co w krwiobiegu może wywołać reakcję systemu odpornościowego (stan zapalny). Inne problematyczne lektyny poza WGA to: PHA (fasole) i SBA (soja) czy lektyny w pomidorze. WGA może doprowadzić do stanu zapalnego jelit. I tu proszę o racjonalne podejście - każdy organizm jest inny, posiada inną odporność inne nawyki, różny poziom stresu i środowisko w którym żyje. Warto do swojej codziennej diety wprowadzać pozyteczne bakterie probiotyczne z kiszonek (nie kwaszonek), mlecznych napojów fermentowanych oraz błonnik i prebiotyki (np. inuline z czosnku, cykorii).

Pozdrawiam, Gosia Jezierska

0
Mgr Monika Frank Dietetyk, Poznań
70 poziom zaufania

Lektyna WGA to najbardziej poznana lektyna, występująca w zbożach- kiełkach pszenicy. WGA jest stosunkowo odporna na działanie wysokiej temperatury i naszych enzymów trawiennych. Dlatego też, nie są są trawione. W konsekwencji przyczepiają się do komórek w jelitach powodując ich tan zapalny i rozszczelnienie. W efekcie substancje pokarmowe przedostają się do krwiobiegu i wywołują reakcję odpornościową na obce białko. Trzeba pamiętać, że każdy z nas ma inną wrażliwość. Ponadto, nie tylko lektyny, również przewlekły stres, alkohol, palenie papierosów i niewłaściwa dieta, wpływają na stan jelit. Dlatego warto, wprowadzić bakterię probiotycze, które stoją na straży zdrowych jelit.

Odpowiedź dla Ciebie opracował zespół poradni Mój Dietetyk w Poznaniu. Zachęcamy do skorzystania z indywidualnej porady żywieniowej (w gabinecie stacjonarnym lub online), w ramach której dietetyk przygotuje dietę dostosowaną do stanu zdrowia i trybu życia.

Zapraszamy do kontaktu, istnieje możliwość skorzystania również
z porady on-line – bez wychodzenia z domu!

Pozdrawiam serdecznie!

Monika Frank, Dietetyk
www.poznan.mojdietetyk.pl
poznan@mojdietetyk.pl
tel. 696 884 351

Warto również przeczytać: Mikroorganizmy probiotyczne a odchudzanie. http://www.mojdietetyk.pl/artykuly/mikroorganizmy-probiotyczne-a-odchudzanie.html?c=3

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty