Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać
Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.
Jeśli potwierdzi się że jest to alergia to tabletki są z reguły wystarczającym sposobem pomocy. Trzeba wrócić do lekarza wystarczy POZ.
Musi konsultować laryngolog.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Uczucie zatkanego nosa i ucha, gula w gardle – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Zatkany nos, kichanie, pieczenie oczu, swędzenie w gardle i ucisk a możliwość alergii – odpowiada Lek. Krzysztof Szmyt
- Zatkana dziurka i ucisk w nosie – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Ucisk w gardle na tle nerwowym – odpowiada Aleksander Ropielewski
- Co robić z zatkaniem jednej dziurki w nosie? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Jak leczyć zaleganie wydzieliny w gardle i nosie? – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Uczucie ucisku w gardle a wynik USG tarczycy i badań TSH – odpowiada Dr n. med. Krzysztof Jach
- Zatkany nos i zatoki oraz alergia na kurz – odpowiada Lek. Katarzyna Mudel
- Ciągłe zatkanie jednej dziurki w nosie – odpowiada Lek. Konstanty Dąbski
- Przewlekle zatkany nos a alergia – odpowiada Lek. Paweł Baljon
artykuły
Spuchnięty nos i ból gardła - jak rozpoznać czy to alergia czy przeziębienie?
Coraz częściej zdarza się, że na zatkany nos, kata
Strupy w nosie - skąd się biorą i jak sobie z nimi radzić?
Strupy w nosie to najczęściej zaschnięta krew lub
Jak rozpoznać alergię? Pierwsze objawy, które powinny nas zaniepokoić
Alergia jest powszechnym schorzeniem, które może w