Uczulenie na penicylinę a spożywanie serów pleśniowych

Witam serdecznie. jestem.uczulona na pencyline i wszystkie pochodne od tego.leki. Dowiedzialam sie przez przypadek ze sery ze skorka plesniowa zawieraja pencyline. Jaka jest Prawda i Czy moge jesc sery. Bardzo dziekuje z gory za odp i pozdrawiam serdecznie
KOBIETA, 39 LAT ponad rok temu

Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Lek. Izabela Ławnicka
98 poziom zaufania

Witam! Jeśli jest Pani uczulona na penicylinę, jak najbardziej ma Pani zwiększone prawdopodobieństwo wystąpienia nadwrażliwości na sery pleśniowe. Nie wszyscy uczuleni na penicylinę są jednak uczuleni na sery. Najlepiej byłoby zatem, gdyby przetestowała Pani na sobie spożywanie bardzo małych ilości danego sera.

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty