Drobne przyjemności w diecie cukrzyka
Witam,
by pokryć dzienne zapotrzebowanie organizmu na potas i wapń należy stosować urozmaiconą dietę. Wyszczególnić w jadłospisie pełnoziarniste zboża, warzywa i owoce suszone( zwłaszcza morele i figi), nasiona roślin strączkowych. Dobrym źródłem są też awokado i banany a z warzyw szpinak, brokuły, marchew, marchew, buraki i pomidory.
Spożycie np. 100 gr suszonych moreli dostarcza 1700 mg potasu. Dobrym pomysłem może być również mleko roślinne migdałowe lub ryżowe.
Odpowiednia podaż potasu jest bardzo istotna ponieważ wpływa na ciśnienie krwi, pracę nerek i równowagę wodno- elektrolitową.
Z kolei w przypadku wapnia odpowiada on przede wszystkim za prawidłowy wzrost i rozwój kości a jego niedobór może prowadzić do krzywicy i osteoporozy. Dodatkowo jest ważnym elementarz prawidłowej czynności serca i pracy mięśni.
Do jego dobrych źródeł zalicza się jarmuż, rzepa, mleko roślinne, brokuły, soja, masło migdałowe, suszone morele i figi, sezam i mak świeżo mielony, koper włoski.
Pozdrawiam
Potas: pomidory, ziemniaki banany, marchew, seler, owoce
Z wapniem jest trudniej: orzechy, migdały, mak, sezam, mąki i kasze, kakao, warzywa strączkowe. Wapń z warzyw jest słabo przyswajalny, proszę zadbać również o odpowiednią ilość magnezu, suplementację wit. D.
Pozdrawiam.
Joanna Arciszewska
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy stosowanie diety wegańskiej może zagrozić rozwojowi dziecka? – odpowiada Mgr Magdalena Borowiec
- Weganizm a ilość białka – odpowiada Mgr Justyna Luty
- Warzywo i owoc z zawartością największej ilości potasu – odpowiada Mgr Elżbieta Sternal
- Zapotrzebowanie na wapń i witaminę D a osteoporoza – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Wynik badania poziomu potasu a dieta – odpowiada Mgr Justyna Siwek
- Jakie owoce jeść przy zakażeniu Helicobacter? – odpowiada Redakcja abcZdrowie
- Jak zneutralizować najszybciej nadmiar potasu w organizmie? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Co jeść, aby zmniejszyć poziom potasu? – odpowiada Mgr inż. Monika Biziel
- Produkty o dużej zawartości wapnia – odpowiada Lek. Rafał Gryszkiewicz
- Dieta wegańska u nastolatka – odpowiada mgr Anna Kołdon