Komu polecany jest żeń-szeń?
Witam! Poziom kwasu hialuronowego podnoszą pokarmy bogate w soję, jako naturalne źródło fitoestrogenów.. To samo dotyczy produktów zawierających flawonoidy (np. warzywa: brokuły, bób, cebula, cykoria, czosnek,kapusta włoska i czerwona,papryka czerwona, pomidory, rzodkiewka, sałata,soja, fasola; owoce: jabłka, jeżyny, żurawina, maliny, winogrona, truskawki oraz orzechy włoskie, czerwone wino i herbata - zielona, czerwona i biała). Ponadto dieta powinna być bogata w magnez, który jest niezbędny do syntezy kwasu hialuronowego (produkty: otręby pszenne, gorzka czekolada, ryż, makaron, ryby, szpinak). Oczywiście proszę unikać używek.
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Jakie owoce można, a jakich nie można spożywać przy cukrzycy? – odpowiada Lek. Izabela Brym
- Jakie owoce można jeść w cukrzycy ciążowej? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Jak podnieść poziom kwasu hialuronowego? – odpowiada Lek. Tomasz Kowalczyk
- Suplementy diety wzmacniające odporność w zimie – odpowiada Mgr Ewelina Wieczorek
- Przyjmowanie kwasów omega 3 – odpowiada Mgr inż. Małgorzata Jezierska
- Jakie produkty spożywcze mają korzystny wpływ na sprawność seksualną? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Jaki suplement diety zażywać dla podniesienia zdolności koncentracji i pamięci? – odpowiada Mgr Wojciech Budziosz
- Jakie produkty spożywcze mają mały wpływ na wysokość poziomu INR we krwi? – odpowiada Ewa Zawidzka
- Jakie sposoby na odkwaszenie organizmu? – odpowiada Mgr inż. Kamila Szczepaniak
- Czy awokado jest jedynym produktem spożywczym, który dostarcza kolagenu? – odpowiada Mgr Beata Bondyra
artykuły
Działanie antyoksydacyjne - na czym polega i jakie ma znaczenie?
Działanie antyoksydacyjne, za które odpowiadają an
Dieta w nadwrażliwości na salicylany. Fragment książki "Nie daj się alergii"
Kwas acetylosalicylowy znany był od starożytn
Polifenole - czym są, gdzie występują, jak wpływają na zdrowie?
Polifenole to związki pochodzenia roślinnego, któr