Co na otyłość brzuszną?
Otyłość brzuszna niesie bardzo negatywne konsekwencje dla zdrowia. Jest to nie tylko problem medyczny, ale także ekonomiczny i społeczny. Prof. Wojciech Drygas informuje, o czym należy pamiętać, podczas walki z tą chorobą.
Witam serdecznie,
Pieczenie mięs jest zdrowsze od ich smażenia ponieważ nie używamy przy tym dużej ilości tłuszczu.
Pozdrawiam
mgr Joanna Wasiluk
dietetyk
Witam,
Oczywiście. Wszystkie potrawy, które przyrządzamy na patelni z dodatkiem tłuszczu (smażymy) są bardziej kaloryczne, a samo smażenie nie jest najzdrowszym sposobem przygotowywania potraw. Gratuluję wyboru grilla elektrycznego.
Pozdrawiam,
Magdalena Rapacka
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- W jaki sposób metoda przygotowania potraw wpływa na ich wartość odżywczą? – odpowiada Mgr Joanna Wardenga
- Czy ryby przygotowywane na elektrycznym grillu są zdrowe? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Surowe i smażone owoce a wartości odżywcze – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Wybór patelni bez smażenia – odpowiada dietetyk, zielarz, fitoterapeuta Monika Bigoś
- Czy kaloryczność tych produktów zmienia się po obróbce termicznej? – odpowiada Mgr Mateusz Durbas
- Spożywanie naleśników ze szpinakiem w diecie lekkostrawnej – odpowiada Mgr inĹź. Aleksandra ĹťyĹowska
- Czy można spożywać smażone śniadania? – odpowiada Mgr Ewelina Kozłowska
- Wartości odżywcze budyniu – odpowiada Dr n. med. Aneta Kościołek
- Czy naleśnik z plasterkami banana zaliczamy do słodyczy? – odpowiada Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
- Naleśniki na diecie redukcyjnej – odpowiada Mgr Sylwia Beyer-Wygońska
artykuły
Grillujesz w ten sposób? To bardziej rakotwórcze niż wypalenie 20 papierosów
Grillowanie to jedna z ulubionych form przyrządzan
Poznaj wskazane i niewskazane produkty przy cukrzycy
Ryba w panierce Rodzaj i ilość spożywanej żywności
Wielkanoc bez niestrawności w 5 krokach
Wielkanoc ma smak tradycji. W domach pachnie serni