Objawy niedoboru nasyconych kwasów Omega 3
Co się stanie, jeśli w naszej diecie zabraknie kwasów tłuszczowych omega-3? Obejrzyj film i dowiedz się, jakie są objawu niedoboru tego składnika. Wypowiada się dr Leszek Walentynowicz, internista.
Witam serdecznie,
Ugotowany a surowy ryż mają już nieco inną wartość odżywczą. Ugotowany traci trochę na witaminach i minerałach, co jest związane oczywiście z wysoką temperaturą która jest potrzebna by go ugotować. Ponadto strawność jest również inna, i lepiej nasz organizm przyswoi ugotowany ryż, ze względu na to, zawarta w nim skrobia w wysokiej temperaturze zmieni swoją strukturę i będzie bardziej podatna na strawienie przez enzymy trawienne w naszym przewodzie pokarmowym.
Pozdrawiam
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Spożywanie surowej kaszy gryczanej – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wartość odżywcza błyskawicznej kaszy manny – odpowiada Lek. Paweł Baljon
- Ryż czerwony a jego wartości odżywcze – odpowiada Lek. Tomasz Budlewski
- Wartości odżywcze arbuza – odpowiada Ewa Kozłowska
- Spożywanie surowego jajka – odpowiada Małgorzata Gajewczyk
- Spożywanie surowych jaj a mięśnie – odpowiada Mgr inż. Ilona Olejnik
- Wpływ surowej kaszy gryczanej na organizm – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Wartości odżywcze tuńczyka z puszki i serka homogenizowanego – odpowiada Ewa Kozłowska
- Wchłanianie składników odżywczych a makaron dietetyczny – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Słodzenie herbaty miodem – odpowiada Mgr Dorota Barańska
artykuły
Tapioka - wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Tapioka to bezglutenowy i hipoalergiczny produkt p
Kwas foliowy i foliany - różnice, źródła i rola witaminy B9
Kwa foliowy i foliany to dwie postaci witaminy B9,
Jak uniknąć kłopotów z przewodem pokarmowym?
Unikanie smażonego Spożywanie tłustego, smażonego