Węglowodany a dieta

Witam, jestem na diecie, jem węglowodany złożone (kasza gryczana, makaron pełnoziarnisty, chleb razowy) jednak zauważyłam, że po takich węglowodanach bardzo mnie boli brzuch (uczucie kłucia w podbrzuszu, lub z lewej strony, wzdęcia, uczucie przelewania, ciężkości, zaparcia). Natomiast po białym pieczywie, białym ryżu nie mam takich problemów, wszystko dobrze się trawi i nie mam zaparć. Jednak czytałam, że proste węglowodany nie są wskazane na diecie. Które węglowodany powinnam więc wybierać?
KOBIETA, 23 LAT ponad rok temu

Bakalie - dietetyczne słodycze

Dzień dobry,

Wszystkie wymienione przez Panią produkty zawierają węglowodany złożone. Jednakże w kaszach, makaron pełnoziarnistym itp. znajdują się spore ilości błonnika, który w nadmiarze może powodować dolegliwości ze strony układu pokarmowego, a nawet zaparcia.
W takim przypadku warto jeść więcej warzyw owoców, a pieczywo kasze, ryż jeść na zmianę.
Proste węglowodany występują w miodzie, słodyczach te produkty należy unikać w diecie odchudzającej.

0

Węglowodany złożone są dobre dla zdrowych osób, z prawidłowo funkcjonującym przewodem pokarmowym. Przede wszystkim powinna Pani udać sie do lekarza, żeby sprawdzić co jest przyczyną Pani dolegliwości. A węglowodany powinna Pani spożywać takie, które nie powodują dolegliwości, bo priorytetem jest zawsze dobre samopoczucie. Na razie proszę spróbować pieczywo mieszane i drobniejsze kasze - np. kuskus i jęczmienną. Jeśli dolegliwości nadal będą się utrzymywały to proszę spożywać produkty o ograniczenj zawartości błonnika, czyli jasny ryż, pieczywo itp

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty