Jedzenie może zwiększać ryzyko alergii! Zobacz, na co uważać

Dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka mówi o tym, jakie produkty spożywcze mogą wywoływać alergie. Ryzykowne mogą być: jaja, kolorowe barwniki spożywcze i produkty paczkowane zawierające glutaminian sodu wywołujący reakcje alergiczne. Oprócz tego warzywa takie, jak bakłażany, papryka, pomidory czy ziemniaki przyczyniają się do rozszczelnienia jelita, co może wywołać róznego rodzaju alergie.

Dzień dobry,
Klasyczne testy na nietolerancje pokarmowe wykonane przez lekarza alergologa (zwykle skórne) lub w laboratorium diagnostycznym (z próbki krwi) charakteryzują się bardzo dużą wiarygodnością i są podstawą do zastosowania (lub nie) diety eliminacyjnej. Testy do samodzielnego wykonania w domu to raczej wróżenie z fusów niż diagnostyka. Pozdrawiam, miłego dnia!

0
redakcja abczdrowie Odpowiedź udzielona automatycznie

Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:

Patronaty