Właściwości kwasów omega-3
Kwasy omega-3 są bardzo ważnym składnikiem, który powinien być obecny w naszej diecie. Istotnych informacji nt. właściwości i zastosowaniu ich w medycynie udziela dr Leszek Walentynowicz, lekarz rodzinny.
Witam, tak ponieważ Mąka graham nie pochodzi z wielokrotnego przemiału i jest wartościowsza dla naszego organizmu. Co do produktów light
Produkty light rzeczywiście zawierają mniej kalorii niż tradycyjne jedzenie, są odtłuszczone i nie zawierają cukru. Reklamowane są jako te, które przeznaczone są dla osób będących na diecie lub ogólnie dbających o sylwetkę. Jak słusznie zauważyłaś obecnie już niemal każdy produkt spożywczy ma swój odpowiednik light. Light nie oznacza jednak zdrowy, choćby dlatego, że są to produkty należące do żywności wysokoprzetworzonej. Nie oznacza też, że można je jeść bezkarnie i bez ograniczeń.
Istnieje też pewna pułapka – otóż zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności z 20 grudnia 2006 r produkty light powinny mieć zredukowaną o 30% wartość energetyczną w porównaniu do swojego tradycyjnego odpowiednika, ale aktualnie nie ma przepisów określających, który artykuł spożywczy może widnieć pod nazwą "light". Ponadto użycie w nazwie słowa ,,light" nie wymaga potwierdzenia tego faktu certyfikatem. Dlatego warto zachować rozsądek i dokładnie czytać wszystkie etykiety, na których podany jest dokładny skład produktu, przy czym zwracać uwagę na zawartość białka, węglowodanów, tłuszczu i całkowitą kaloryczność.
A nawet jeśli produkt rzeczywiście jest ,,light", to jeszcze wcale nie oznacza, że można jeść go bez ograniczeń, choćby dlatego, że wiele z nich nadal posiada całkiem sporą wartość kaloryczną (np. majonez). I tak dwie kromki tradycyjnego chleba zastąpione dwiema kromkami pieczywa niskokalorycznego spełnią swoją rolę, ale jeśli w poczuciu bezkarności zjemy całą jego paczkę, to efekt może okazać się odrotny do zamierzonego. Tak samo jest z pozostałymi produktami.
Osoba będąca na diecie zwykle największy problem ma z ograniczeniem słodyczy, tu z pomocą przychodzą substancje słodzące, np. aspartam, ksylitol, izomalt czy mannitol, niemniej badania wykazują, że ich nadmiar jest dla organizmu szkodliwy. Weźmy też pod uwagę, że kosztem obniżenia kaloryczności produkty spożywcze pozbawia się równocześnie ich wartości odżywczych, a ponadto po ,,light" szybko stajemy się głodni, więc podjadając szybko przybieramy na wadze.
pozdrawiam!
Nasi lekarze odpowiedzieli już na kilka podobnych pytań innych użytkowników.
Poniżej znajdziesz do nich odnośniki:
- Czy produkty light są skuteczne? – odpowiada Mgr Baszar El-Helou
- Czy produkty light zawierają rakotwórczy aspartam? – odpowiada Mgr inż. Marta Michalak-Tomasik
- Wartości odżywcze bułek i chleba graham – odpowiada Mgr Kamila Lemańska
- Czy pełnowartościowe koktajle mogą zastąpić jedzenie? – odpowiada Dr Krystyna Pogoń
- Czy produkty wegańskie są zdrowsze? – odpowiada Mgr Anita Wudarczyk
- Czy samo zastąpienie produktów bardziej kalorycznych produktami mniej kalorycznymi, może już wpłynąć na wagę? – odpowiada mgr Agnieszka Płóciniak
- Wartości odżywcze łososia – odpowiada Mgr Ewa Trusewicz
- Produkty low fat - czy warto je spożywać? – odpowiada Mgr inż. Aleksandra Kilen-Zasieczna
- Tłuszcz roślinny na etykietach produktów spożywczych – odpowiada Mgr Paulina Szczechowicz
- Wartości odżywcze spożytych produktów – odpowiada Mgr inż. Barbara Dąbek
artykuły
Cukier w diecie i w domu - rodzaje, właściwości, bezpieczeństwo. Czy cukier zawsze szkodzi?
Cukier to potocza nazwa ogólna dla węglowodanów, w
Światowy Dzień Serca - jak o nie dbać? (WIDEO)
-Dziś Światowy Dzień Serca. Warto więc mówić o t
Wymienniki węglowodanowe
Wymiennik węglowodanowy to pojęcie zazwyczaj stoso